ELBPHILHARMONIE HAMBURG KONSER BİNASININ KONUM, MEKAN VE YAPISAL AÇIDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Author:

Şanlı Ebru1ORCID,Kavraz Mustafa1ORCID

Affiliation:

1. KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Ses ile mimarlığın ilişkisi mağaralarda gerçekleştirilen ayinlere kadar uzanmaktadır. İnsanoğlu duygularını ve düşüncelerini iletmenin bir yolu olarak yüzyıllardır enstrümanlar ile müzik icra etmişler ve şarkılar söylemişlerdir. Günümüze kadarki süreçte, müzikal sesin en iyi şekilde, ortamdaki dinleyicilere iletilmesi için pek çok farklı forma sahip alanlarda performanslar sergilenmiştir. 18. yy itibari ile sadece konser amaçlı tasarlanan salonların kullanımı ön plana çıkmıştır. 20. yy’a kadar konser salonları basit ve klasik bir düzen ile inşa edilmiş ve en yaygın biçimler; ayakkabı kutusu, yelpaze ve at nalı salon formları olmuştur. Ancak modern müziğin etkinleşmesi, salon kapasitelerinin arttırılması ihtiyacı yeni form arayışlarına da neden olmuş ve akustik alandaki gelişmelerle birlikte “üzüm bağı” salon formu tasarım sürecine dahil olmuştur. Bu çalışma kapsamında, üzüm bağı formuna sahip konser salonun yer aldığı “Elbphilharmonie Hamburg Binası” için; kentsel-yakın çevre ve mekansal bağlam açısından, yapım teknolojisi ve fiziksel çevre açısından, fuaye ve salon tasarımı açısından analizler gerçekleştirilmiş ve değerlendirmeler yapılmıştır. Çalışma sonucunda, Elbphilharmonie Hamburg Binasının form, fonksiyon ve yapım teknolojisi açısından önem taşıdığı, ayrıca tarihi doku ile bütünleşen binanın Elbe Nehri’nin sağladığı ulaşım ve ticaret avantajları sayesinde ön plana çıkmış olduğu belirlenmiştir.

Publisher

Isparta Uygulamali Bilimler Universitesi

Reference61 articles.

1. [1] Karagülle, E. M. (2014). Ahmet Kanneci´ nin Konser Repertuvarlarının Farklı Değişkenler Açısından İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü, Ankara.

2. [2] https://tr.wikipedia.org/wiki/M%C3%BCzik_tarihi 07.04.2021.

3. [3] Long, M. (2014). Architectural acoustics. ProQuest Ebook Central https://ebookcentral.proquest.com

4. [4] Kavraz, M. (2020). Salonların Mimari ve Akustik Açıdan Tasarım Süreçleri, 1. Basım, Gece Yayınları.

5. [5] Bagenal, H. (1951). Musical taste and concert hall design. In Proceedings of the Royal Musical. Association (Vol. 78, pp. 11-29). Taylor & Francis, Ltd., Royal Musical Association.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3