Affiliation:
1. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ, YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU
Abstract
Adını Cermen kökenli bir Kuzey Avrupa kavmi olan Gotlara borçlu olan gotik, XII. yüzyıldan günümüze dek çeşitli siyasi, toplumsal ve estetik yaklaşımları adlandırmakta kullanılmıştır. Olumludan olumsuza sürekli anlam boyutları arasında yol alan gotik, tarihsel gelişimi boyunca, mimariden edebiyata, yazı stilinden hayat tarzına dek pek çok alanı etkilemiştir. Edebiyattaki etkisi ise açık bir şekilde Aydınlanma döneminde görülmektedir. Gotik roman, İngiliz edebiyatına özgü bir tür olarak görülmektedir ve Horace Walpole’un 1764 tarihli The Castle of Otranto adlı romanıyla tarih sahnesine çıkmıştır. Okurlarda korku ve dehşet yaratan gotik metinler, cinsellik, erotizm ve her türden şiddet sahneleriyle kısa sürede sadece İngiltere’de değil, Almanya’da da hızla yayılmıştır. Gotik roman, Alman edebiyatında korku yönü ön plana çıkartılarak Schauerroman olarak adlandırılmıştır. Ancak gotik romanın Alman edebiyatındaki karşılığı, Orta Çağ’daki hikâyeleri konu edinen eserleri de kapsayacak şekilde genişletilerek Ritter-, Räuber- und Schauerromantik olarak da adlandırılabilmektedir. Bu makalenin amacı, İngiliz ve Alman edebiyatlarında gotik türün erken döneminde ortaya çıkan etkileşimleri ele almaktır. Bu amaçla, çalışmada gotiğin kavramsal tarihinden bahsedildikten sonra Alman ve İngiliz edebiyatında gotik türün yeri hakkında bilgi verilecek ve bu iki edebiyat arasında var olan etkileşim somut eserler üzerinden açıklanacaktır.
Publisher
KARE (International Comparative Journal of Literature, History and Philosophy), Erciyes University
Subject
Marketing,Economics and Econometrics,General Materials Science,General Chemical Engineering
Reference37 articles.
1. Aytaç, Gürsel. Karşılaştırmalı Edebiyat Bilimi. İstanbul: Say Yayınları, 2009.
2. Balkaya, Mehmet Akif. The Industrial Novels: Charlotte Bronte’s Shirley, Charles Dickens’ Hard Times and Elisabeth Gaskell’s North and South. Newcastle Upon Tyne: Cambridge Scholars Publishing, 2015.
3. Bridgwater, Patrick. The German Gothic Novel in Anglo-German Perspective. New York: Brill Rodopi, 2013.
4. Botting, Fred. Gothic, London: Routledge, 2005.
5. Burke, Edmund. Yüce ve Güzel Kavramalarımızın Kaynağı Hakkında Bir Soruşturma. Çeviren: M. Barış Gümüşbaş. Ankara: BilgeSu Yayıncılık, 2008.