Affiliation:
1. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ, HUKUK FAKÜLTESİ
Abstract
Delil tespiti, ileride açılacak veya açılmış olan bir dava ile ilgili delillerin belirli şartlar altında vaktinden önce toplanıp güvence altına alınmasını sağlayan bir geçici hukukî koruma tedbiridir. Delil tespitinde görevli ve yetkili mahkeme Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 401. maddesinde düzenlenmiştir. Bu hükme göre, henüz dava açılmamış olan durumlarda delil tespiti, esas hakkındaki davaya bakacak olan mahkemeden veya üzerinde keşif yahut bilirkişi incelemesi yapılacak olan şeyin bulunduğu veya tanık olarak dinlenilecek kişinin oturduğu yer sulh mahkemesinden istenir. Dava açıldıktan sonra ise, her türlü delil tespiti yalnızca davanın görülmekte olduğu mahkemeden talep edilir. Çalışmada, delil tespitinde görevli ve yetkili mahkeme konusu ele alınmıştır.
Publisher
Suleyman Demirel Universitesi Hukuk Fakultesi Dergisi
Reference5 articles.
1. AHRENS, Hans-Jürgen, Der Beweis im Zivilprozess, Verlag Dr. Otto Schmidt, Köln, 2015.
2. AKİL, Cenk, “Medeni Yargılama Hukukunda Mahkemelerce Yapılan Delil Tespiti”, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, C. 58, S. 1, 2009, ss. 1-62.
3. AKYOL ASLAN, Leyla, Medeni Usul Hukukunda Delil Tespiti (Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na Göre), Yetkin Yayınları, Ankara, 2011.
4. ARSLAN, Aziz Serkan, “6100 Sayılı HMK Madde 401 Hükmüne Göre Delil Tespitinde Görevli ve Yetkili Mahkeme”, Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, C. 21, S. 2, 2013, ss. 241-254 (Delil Tespiti).
5. ARSLANDOĞAN, Birce, Medenî Yargılama Hukukunda Delil Tespiti, 2. Baskı, On İki Levha Yayıncılık, İstanbul, 2020.