Affiliation:
1. Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
Abstract
Bu çalışmada, Dünya’da ve Türkiye’de halen erkek egemen bir alan olarak kabul edilen maden mühendisliği mesleğine kadın maden mühendisliği öğrencilerinin perspektifinden bakarak mesleğin toplumsal cinsiyet eşitliği yönünden irdelenmesi hedeflenmiştir. Bu çalışma, Türkiye’de maden mühendisliği eğitimi alan kadın öğrencilerin, eğitim hayatlarında cinsiyetçi rollere dayalı olarak karşılaştıkları sorunları tespit etmeyi ve çözüm önerileri sunmayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda, 76 katılımcının görüşlerine dayalı olarak bir saha çalışması gerçekleştirilmiştir. Çalışmada katılımcılara iki kısımdan oluşan bir dijital anket dağıtılmıştır. Anketin ilk kısmında demografik bilgiler, ikinci kısmında ise katılımcıların mesleklerini toplumsal cinsiyete dayalı olarak değerlendirmelerine ilişkin sorular sorulmuştur. Çalışmadan elde edilen veriler değerlendirilerek ve yorumlanarak çözüm önerileri sunulmuştur.
Reference25 articles.
1. Balakrishnan, B., Low, F. S. (2016). Learning experience and socio-cultural influences on female engineering students’ perspectives on engineering courses and careers. Minerva, 54, 219-239.
2. Bayer, D., Şahin Nardalı, Ö. (2019). A Research on the problems of women in maritime education. Woman 2000, 20-1, 59-74.
3. Brickey, A., McCormick, K., Jensen, P., West, M. (2018). Changing the culture and attitude: Supporting women studying mining enginee-ring. International Journal of Georesources and Environment, 4-3, 169-173.
4. Bystydzienski, J. M., Bird, S. R. (2006). Removing Barriers Women in Academic Science, Technology, Engineering, And Mathematics. ISBN 0-253-21817-9, 361 pages.
5. Cech, E. A. (2005). Understanding the gender schema of female engineering students: A balanced sex-type and an ideal of autonomy. WEPAN/NAMEPA Joint Conference.