Affiliation:
1. İSKENDERUN TEKNİK ÜNİVERSİTESİ, İSKENDERUN MESLEK YÜKSEKOKULU
Abstract
Hazırbulunuşluk seviyesi, bir katılımcının ilgili dersin öğretimine başlamadan önce o kişinin o ders hakkındaki bilgi seviyesidir. Öğretim müfredatları uygulamaya geçilmeden önce ders öğretim elemanlarınca o dersin katılımcılarının hazırbulunuşluk seviyelerinin belirlenmesi okutulacak derslerin amacına ulaşmasına katkı sağlayacaktır. Çalışmada öğrencilerin genel muhasebe dersi hazırbulunuşluk seviyelerinin belirlenerek belirlenen bilgi seviyeleri ile dönem sonu bilgi seviyeleri karşılaştırılmış olup okutulan dersin öğrenciler tarafından kavranılma seviyelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Belirlenen amaç doğrultusunda öğrencilere uygulanan likert tipi 25 önermeli anket 5 alt gruba ayrılmıştır. Her bir alt grup; cinsiyet, öğrencilerin bir iş yerinde daha önceden veya mevcut durumda çalışıp çalışmama durumu, öğrencilerin mezun olduğu lise türü ve öğrencilerin daha önceden farklı bir eğitim adı altında muhasebe dersi alıp almama değişkenlerine göre parametrik testlerle analiz edilmiştir. Öğrencilerin muhasebe bilgi seviyelerinin; dönem sonunda, dönem başı hazırbulunuşluk seviyelerine göre arttığı, öğrencilerin muhasebe bilgi seviyelerinin cinsiyete göre bir farklılık göstermediği, öğrencilerin muhasebe bilgi seviyelerinin daha öncesinde veya mevcut durumda herhangi bir işyerinde çalışanlarda anlamlı ve pozitif yönlü bir farklılık gösterdiği gibi sonuçlara ulaşılmıştır.
Reference15 articles.
1. Akgün, M. ve Kıymaz Kıvraklar, M. (2021). Muhasebe Eğitiminde Sistem Düşüncesi ve Sistem Dinamiği Yaklaşımının Kullanımı: Finansal Muhasebe Dersleri için Bir Model Önerisi. Muhasebe ve Finansman Dergisi. Temmuz 2021, 17-34.
2. Akpınar, S. ve Yıldız, Ş. (2018). Muhasebe Eğitimi Alan Öğrencilerin Muhasebe Algılarına Yönelik Metaforlar. Muhasebe ve Finansman Dergisi. Ocak 2018, 91-114.
3. Aygün, D. ve Gerekan, B. (2012). Muhasebe Dersini İlk Defa Alan Öğrencilerin Derse Yönelik Algılarının Tespiti: Karşılaştırmalı Bir Alan Araştırması. Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi. Sayı:18, ss.48-63.
4. Baş, T. (2013). Anket Nasıl Hazırlanır? Ankara: Seçkin Yayıncılık.
5. Chan, S. H., Song, Q., Rivera, L. H. Ve Trongmateerut, P. (2016). Using an educational computer program to enhance student performance in financial accounting. Journal of Accounting Education. 36 (2016) 43–64. http://dx.doi.org/10.1016/j.jaccedu.2016.05.001