Affiliation:
1. BANDIRMA ONYEDİ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Dijitalleşme sürecinin hız kazanması sonrası insan hayatının vazgeçilmez parçası haline gelen internet teknolojisi, alışveriş uygulamaları, sosyal medya hesapları, bulut bilişim ve son olarak blokzincir teknolojisiyle birlikte kripto paralar neredeyse tamamen dijital bir dünyanın kapılarını açmıştır. Bireylerin müzik dinlemek, fotoğraf arşivlemek, film izlemek, işlerini takip etmek üzere e-posta hesapları oluşturmak ve arkadaşlarıyla iletişim kurmak için sosyal medya hesapları oluşturmak üzere kişisel verileriyle giriş yaptıkları bu dijital dünyada oluşturdukları ve biriktirdikleri ayak izleri geleneksel anlamda miras kavramının da değişimi sonucunu da beraberinde getirmiştir. Dijital miras kavramı kaynağını dijital varlıkların oluşturduğunu ve gerek ulusal gerekse uluslararası literatürde yeni sayılabilecek bir kavramdır. Çalışmanın amacı mevcut mevzuatımızda para, emtia ya da gayrimaddi varlık şeklinde bir sınıflandırmaya dahil edilemeyen, hukuki ve vergisel açıdan yeni bir tanım da yapılmayan kripto varlıkların edinilmesi ve miras konu olması halinde veraset intikal vergisi karşısındaki durumunun değerlendirilmesidir.
Publisher
International Journal of Public Finance
Reference35 articles.
1. Altındal, H. & Aslan, E.Y. (2021). “Türk Hukukunda Dijital Miras: Karşılaşılan Sorunlar ve Uluslararası Uygulamalar Çerçevesinde Bazı Çözüm Önerileri”. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi.15(1), 313-351.
2. Akçaal, M. (2022). “NFT (Değiştirilemeyen Jeton) Sanat Eserlerinin Miras Yoluyla Geçmesi”. TBB Dergisi. 2022 (159), 363-396.
3. Akkanat, H. (2004). Ölümün Özel Hukuk İlişkilerine Etkisi, İstanbul: Filiz Kitapevi.
4. Babeanu, D., Gavrila, A. & Valerica, M. (2009). “Strategic Outlines: Between Value and Digital Assets Management”. Annales Universitatis Apulensis Series Oeconomic, 1(11), 318-324.
5. Başara Turan, G. (2023). “Kripto Paralarla İlgili Miras Hukukuna Özgü Meseleler”. İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 14(1), 15-30.