Abstract
Göçler toplumların çokkültürlülüğüne kaynaklık eden en önemli bileşenlerden biri olsa da aynı zamanda günümüzdeki çokkültürcü politikaları tartışmalı hale getiren en önemli unsurlardan biri olmuştur. Bu çalışma göçün kültürel çoğulculuğu arttıran bilindik özelliklerini değil, göçün bugün çokkültürcü politikaları neden dönüştürdüğü üzerine bir inceleme yapmaktadır. Göç ve çokkültürcülük arasındaki ilişki tarihsel, politik ve sosyolojik dinamiklerle şekillenmiştir. Çokkültürcülük, çokkültürlülüğün politik alandaki temsilidir ve çokkültürlülüğün varlığını muhafaza etme iddiası taşır. Kültürel çeşitliliğin yüceltildiği dönemler bugün yerini farklı tartışma zeminlerine bırakmıştır. Her yeni göç hem toplumda varolan etnik toplulukların hacmini arttırmış hem de göç edilen topluma yeni etnik topluluklar eklemiştir. Ancak sığınmacı, mülteci ve düzensiz göçmen sayısının giderek arttığı günümüz dünyasında göç edenlerin nicelik ve nitelikleri bu paradigma değişimlerinde en etkili unsurlardan biri olmuştur.
Publisher
Stratejik, Sosyal ve Kulturel Arastirma Dernegi
Reference42 articles.
1. Adamson, F. B. (2006). Crossing borders: International migration and national security. International security, 31(1), 165-199.
2. Adıgüzel, Y. (2016) Göç Sosyolojisi. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
3. Alkan, M. N. (2015). Avrupa’da Yükselen Irkçılık: Pegida Örneği. Gazi Akademik Bakış, (16), 275-296.
4. Barfield, T. (2021) Afganistan Politik ve Kültürel Bir Tarih, Çev. Burhan Yüksekkaş, İstanbul:VakıfBank Kültür Yayınları.
5. Bauman, Z. (2003). Modernlik ve Müphemlik,Çeviren: İsmail Türkmen. İstanbul: Ayrıntı.