Retorik, Metis ve Politik Ethos

Author:

KILINÇ Yurdagül1

Affiliation:

1. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Gerçekler kadar idealler de siyaset felsefesinin ilgi alanındadır. Reelpolitik teoriler, siyasi gerçekliği olgunun rasyonel ve empirik değerlendirmesiyle anlaşılır kılmaya çalışırken idealist teoriler, siyasi kararların sadece sonuçlarına ve kazanımlarına değil sürecin tümüne ahlaki bir değerlendirmeyle yaklaşır. Yaygın tutum, bu iki tavırdan birini diğerine dışlayıcı biçimde tercih etmektir. Başka bir deyimle, reelpolitik teoriler ahlaki değerlendirmeden, idealist teoriler ise empirik bakış açısının özellikle pozitivist sonuçlarından uzakta kalmayı tercih eder. Teorilerdeki dışlayıcılığa alternatif olması bakımından bu iki kutbun arasında gidip gelebilecek, siyaset alanının akışkanlığı ve değişkenliğini göz önünde bulunduracak, bireyin karakterini, farkındalık ve eğilimini entelektüel erdemlerle destekleyecek bir politik ethos tartışmasını yürütmek makul bir arayıştır. Bu arayışın bir sonucu olarak bu çalışma, öncelikle ethosun klasik olarak bağlantılı olduğu retorik ve ahlaktan, daha sonra siyaset ile epistemolojiyi biraraya getiren politik epistemolojiden beslenmektedir. Politik epistemoloji perspektifi, retorik ve ethos literatüründe çok sık rastlamadığımız metisi tartışmaya açarken “politik ethos” değişen yönüyle siyaseti, değişmeyen yönüyle karakter ve alışkanlıkları bir araya getirmeyi amaçlamaktadır.

Publisher

Namik Kemal University

Subject

General Medicine

Reference49 articles.

1. Anderson, A. (2006). The way we argue now: a study in the cultures of theory. Princeton, NJ: Princeton University Press.

2. Arendt, H. (1996). Totalitarizmin kaynakları. (B.S. Şener, Çev). İstanbul: İletişim Yayınları.

3. Aristoteles (1997), Nikomakhos’a etik. (S. Babür, Çev.). Ankara: Ayraç Yayınları.

4. Arndt, D. (2019). Arendt on the political. Cambridge: Cambridge University Press.

5. Ataç, C. A. (2019). Truth, truth-telling and gender in politics: the "Hillary" experience. European Journal of American Studies, 14 (2), 1-23.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3