Affiliation:
1. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Abstract
Bireylerin içerik oluşturup paylaşıp yorumlayabildikleri online platformlara ilgi artmıştır. Twitter, YouTube, Facebook, bloglar, forumlar gibi platformlar üzerinden kişilerin, bizzat kendilerince paylaştıkları içerikler gerek kendi kişilik haklarına gerek başkalarının kişilik haklarına zarar verici nitelikte olabilmektedir. Örneğin sosyal medya platformlarında yapılan paylaşımlar bireyler üzerinde sonradan telafisi mümkün olmayan zararlara neden olabilmekte, kamu düzenini ihlal ederek kişileri suça teşvik edebilmektedir. Sosyal medyaya yönelik yapılan düzenlemeler, sosyal medya üzerinden işlenen suçlar karşısında veya sosyal medyada gerçekleşen hak ihlallerini engellemede yeterli olamamıştır. Bu yetersizlik; teknik imkansızlıklar, hukuk kuralarının ülke hudutları ile sınırlı olmasına karşın internetin ülke hudutlarını aşan yapısı, hukuka aykırılıkların gerçekleştiği sosyal medya platformlarının ticari menfaatlerini önemseyerek ihlalleri giderme konusunda isteksiz davranmaları, mevcut düzenlemelerin bilgi teknolojilerindeki hızlı ilerlemelerin gerisinde kalması gibi nedenlerden kaynaklanmıştır. Bu nedenle Almanya başta olmak üzere Avrupa Birliği üyesi ülkelerde ve ülkemizde sosyal medya platformlarında hukuka aykırılıkları giderici iyileştirme çalışmaları gündeme gelmiştir. Bu kapsamda sosyal medya platformlarının sorumluluklarının artırılmasına ilişkin olarak ülkemizde 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’da değişiklik yapılmıştır. Yapılan değişiklikler sosyal ağ sağlayıcılarının temsilci ataması, uyarı yöntemi ile içeriğin yayından çıkarılması başvurusu, verilerin Türkiye’deki sunucularda saklanması şeklinde sosyal ağ platformlarının hukuka aykırı içerikler karşısında sorumluluk ve yükümlerinin belirlenmesine yöneliktir. Yeni düzenlemelerin sosyal medya platformları üzerindeki etkisi zamanla kendini gösterecektir. Sosyal medya şirketlerinin hukuka aykırılıkları önlememesi halinde yeni yaptırımların öngörülmesi ya da mevcut yaptırımların ağırlaştırılması gerekecektir.
Publisher
Ankara Sosyal Bilimler Universitesi
Reference45 articles.
1. Aichner, Thomas, Matthias Grünfelder, Oswin Maurer, ve Deni Jegeni. “Twenty-Five Years of Social Media: A Review of Social Media Applications and Definitions from 1994 to 2019.” Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking (2020):1 - 8. https://www.liebertpub.com/doi/pdfplus/10.1089/cyber.2020.0134.
2. Akar, Filiz. “Okula Yansıyan Siber Zorbalık: İdari ve Hukuki Önleme Yolları.”İçinde Prof. Dr. Emine Akyüz’e Armağan - Akademisyenlikte 50 Yıl, Çocuk Hakları, Eğitim Hukuku, Vatandaşlık Eğitimi, düzenleyen: Yasemin Karaman Kepenekci ve Pelin Taşkın, 466 - 476. Ankara: Pegem Akademi, 2018.
3. Akdeniz, Yaman, ve Ozan Güven. Engelli Web Buz Dağının Görünmeyen Yüzü. İstanbul: İfade Özgürlüğü Derneği, 2019.
4. Akıncı Vural, Zekiye Beril, ve Mikail Bat. “Yeni Bir İletişim Ortamı Olarak Sosyal Medya: Ege Üniversitesi İletişim Fakültesine Yönelik Bir Araştırma.” Journal of Yasar University 20, no. 5 (2010): 3348 ‐ 3382.
5. Akkurt, Sinan Sami. “Kişilik Hakkının Sosyal Medya Kullanıcıları Tarafından İhlali Halinde Ortaya Çıkacak Cezai Sorumluluğa Medeni Hukuk Bağlamında Bir Bakış.” Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 25, no. 2 (2017): 329 - 373.
Cited by
4 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献