Affiliation:
1. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ, İLETİŞİM FAKÜLTESİ
2. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ, İLETİŞİM FAKÜLTESİ
Abstract
Dijitalleşmeyle birlikte habercilik alanındaki çeşitlenmeler hem biçimsel hem de içeriksel açıdan oldukça artmıştır. Yeni iletişim teknolojilerinin sunduğu özellikler geleneksel ve alternatif gazetelerin haber pratiklerini değiştirmiş ve değiştirmeye devam etmektedir. Bu süreçte özellikle alternatif medya, kitlelere ulaşma ve sesini duyurma noktasında yeni fırsatlar elde etmiş, kendine yeni bir alan yaratma olanağını yakalamıştır. Alternatif medya ilk olarak internet gazeteciliğiyle kendine alan açmaya başlamış ardından sosyal medya gazeteciliğiyle daha fazla kitleye ulaşmaya başlamıştır. Günümüzde sosyal medya platformlarının haber edinme ve paylaşma bağlamında sıklıkla tercih edilmesi, sosyal medya gazeteciliğini önemli kılmaktadır. Bu doğrultuda bu çalışmada, alternatif haber sitelerinin sosyal medya gazeteciliği pratikleri incelenmiştir. Bu bağlamda, genel tarama modeli çerçevesinde GZT, Sputnik Türkiye ve Oda TV haber sitelerine ilişkin sayfaların sosyal medya gazeteciliği açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada söz konusu haber sitelerinin 25-30 Haziran 2021 ile 25-30 Haziran 2022 tarihleri arasındaki YouTube, Facebook, Instagram ve Twitter hesaplarındaki takipçi/hayran/abone sayıları, hakkında konuşanlar, haftalık takipçi/hayran/abone artış oranları, ileti dağılımları ve ileti türleri ile etkileşim oranları incelenerek sosyal medya gazeteciliği açısından değerlendirilmiştir. Bu kapsamda, analiz edilen internet siteleri arasından sırasıyla GZT, Oda TV ve Sputnik Türkiye’nin sosyal medya gazeteciliği pratiklerinde etkin olduğu saptanmıştır.
Reference20 articles.
1. Atton, C. (2002). Alternative media. New York, London: Sage.
2. Atton, C. (2008). Alternative media theory and journalism practice. M. Boler (Ed.), Digital media and democracy: Tactics in hard times içinde (213–221. ss.). Massachusetts: MIT Pres.
3. Aydoğan, F. ve Kırık, A. M. (2012). Alternatif medya olarak yeni medya. Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, (18), 58-69.
4. Bailey, O. G., Cammaerts, B., and Carpentier, N. (2007). Understanding alternative media. Maidenhill: Open University Press.
5. Bailey, O. G., Cammaerts, B. and Carpentier, N. (2015). Alternatif medyayı anlamak. İstanbul, Turkey: Kafka Yayınları.