SURİYELİ SIĞINMACILARIN MEKÂNI DÖNÜŞTÜRÜCÜ ETKİSİ: GAZİANTEP KENTİ ÖRNEĞİ

Author:

TÜRKOĞLU Emrah1ORCID,ELMASTAŞ Necmettin2ORCID

Affiliation:

1. HARRAN ÜNİVERSİTESİ

2. BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ

Abstract

1998 Adana Antlaşması’yla normalleşmeye başlayan Türkiye-Suriye ilişkileri, 2000 yılından sonra Beşar Esad’ın yönetime geçmesiyle birlikte tarihin en iyi konumuna gelmiştir. Ama “Arap baharı ya da Şam baharı” denilen süreç, Hem Türkiye-Suriye diplomasisini kesintiye uğratmış, hem de Suriye’yi iç savaşa sürüklemiştir. Sonuçta Suriyeli nüfusu başka ülkelerde sığınmacı haline getiren süreç başlamıştır. Suriyelilerin göç sürecinde en fazla tercih ettiği ülkeler arasında Türkiye ilk sırada gelmektedir. Bunun temel nedeni ise, Türkiye ile Suriye arasındaki tarihi bağların güçlü olmasından kaynaklanmaktadır. Genelde Türkiye özelde ise Gaziantep kentinin Suriyeli kaynaklı göçlerle birlikte yoğun nüfuslu mekânlara dönüşmüştür. Yoğun nüfuslu mekâna dönüşen Gaziantep kentinin, toplumsal ve mekânsal olarak değişim süreci hızlanmıştır. Gaziantep kentine yönelen Suriyeli kaynaklı göçlerin, Gaziantep kentsel alanının ekonomik ve toplumsal değişimine önayak olarak kentsel alanın yeniden üretim süreci içerisine sürüklenmesine neden olmuştur. Göçler mekânın kullanım biçimlerine göre farklılaşmasına, toplumsal ve ekonomik yapıda değişimlerin meydana gelen neden olmaktadır. Gaziantep kentine zorunlu bir şekilde göç eden Suriyeli sığınmacıların, kentsel alanda meydana getirdiği değişimleri, anket çalışmaları, derinlemesine yapılan görüşmeler ve saha çalışmasında ki gözlemler sonucunda elde edilen veriler üzerinde değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda bu çalışmada, Suriye kaynaklı zorunlu göçlerin Gaziantep kentinde meydana getirmiş olduğu mekânsal değişimin, ekonomik ve toplumsal ölçekteki yansımaları değerlendirilmiştir.

Funder

Harran Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Publisher

Firat Universitesi

Subject

General Medicine

Reference22 articles.

1. Adıgüzel, Y. (2016). Göç Sosyolojisi. İçinde Nobel Akademik Yayıncılık.

2. Akyıldız, İ. E. (2016). Göç Teorilerinin Karşılaştırmalı Analizi. Uludağ Journal of Economy and Society / B.U.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 35(2).

3. Aytaç, Ö. (2017). Kent, Metropol ve Değişen Yer/Mekân İmajlari. MUKADDİME, 8(1), 1–23.

4. Bauman, Z. (1998). Sosyolojik Düşünmek. İçinde A. Yılmaz (Çev.), Ayrıntı Yayınları.

5. Castells, M. (1997). Kent, Sınıf, İktidar. İçinde A. Erendil (Çev.), Bilim ve Sanat Yayınları.

Cited by 1 articles. 订阅此论文施引文献 订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3