Affiliation:
1. OSMANİYE KORKUT ATA İLAHİYAT FAKÜLTESİ
Abstract
Geçiş dönemlerinin sonuncusu olarak kabul edilen ölüm, tüm insanlık için kaçınılmaz bir sondur. Ölümün vermiş olduğu korku, toplumlarda ölümle ilgili çeşitli inanç ve ritüellerin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Afrika yerel inançlarına göre yaşam süresi, ölüm ile sona ermez. Aksine yaşam başka bir alemde devam eder. Diğer taraftan ölüm, korkulan bir olay olsa da görünen ve görünmeyen varlıklar arasındaki iletişimin başlangıcı olarak kabul edilir. Hayat ve ölüm kavramları birbiri ile ilişkili hatta birbirini tamamlar biçimdedir. Afrika yerel inançlarının büyük bir çoğunluğu ölümü yaşam döngüsünün bir parçası olarak kabul etse de ölümün doğaüstü güçlerle bir bağlantısı olduğu üzerinde hemfikirdir. Afrika yerel inançlarında cenaze törenlerinin kurallara uygun bir şekilde yapılmasına özen gösterilir. Afrika topluluklarındaki cenaze törenlerinde farklı uygulamalar olmakla beraber birbirine benzer adetlerin de görüldüğü tespit edilmiştir. Bu çalışmada Afrika’daki birçok topluluğun ölüm ile ilgili inanç ve ritüelleri incelenecektir. Literatür taraması ile elde edilen makale verileri, Dinler Tarihinin deskriptif metodu kullanılarak yazıya geçirilmiştir.
Reference55 articles.
1. Aborampah, O. M. (1999). Women’s Roles in the Mourning Rituals of the Akan of Ghana. Ethnology, 38(3), 257-271.
2. Adewale, S. A. (1998). Afrika’nın Geleneksel Dininde Kurban (A. Güç, Çev.). Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 7(7), 587-600.
3. Akçay, T. (2017). Yunan ve Roma’da Ölü Kültü. Bilgin Kültür Sanat Yayınları.
4. Alıcı, M. (2020). Özgür Serengeti: Afrika Yerel Dinlerinde Hayvan Hakları. Akra Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi, 8(22), 63-82.
5. Altın, K. Y. (2018). Türk Kültüründe Atalar Kültü [Doktora Tezi]. Hacettepe Üniversitesi.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献