Affiliation:
1. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi
Abstract
Kapitalist üretim-tüketim ilişkilerinin belirlediği toplumsal ve örgütsel yapı içerisinde medyanın ürettiği içerikler, güç ve iktidar ilişkileri çerçevesinde ideolojik bir işlev görmektedir. Bu medya ürünlerinden özellikle de haber metinlerinde, erklerin dili ve politikaları doğrultusunda toplumsal gerçeklikler bilinçli ve kasıtlı bir biçimde yeniden inşa edilmekte, ekonomik ve siyasal erklerin toplumsal konumları pekiştirilmektedir. Bunun da ötesinde kapitalizm, medya gibi tüm araçlarıyla, genel-geçer ahlaki değerleri dahi ekonomik değerler çerçevesinde dönüştürebilmektedir. Bu kuramsal temelden hareketle bu çalışmada, Türkiye’de bir dönem vergi rekortmenlikleri ile sıkça gündeme gelmiş olan genelevler sahibi Matild Manukyan ile ilgili çeşitli medya mecralarında üretilen içerikler, medya, güç-iktidar ilişkileri, medyada temsil ve etik ilişkisi bağlamında tartışılmıştır. Yöntem olarak betimsel içerik analizi kullanılmış olup, konuyla ilgili ulusal gazetelerde yayımlanmış haberler ve diğer bazı medya içerikleri incelenmiştir. Sonuç olarak, medyanın seks işçiliği gibi etik/ahlaki bakımdan temelde oldukça sorunlu bir konuda dahi siyasal ve ekonomik çıkar çevreleri ile aynı dili kullandığı, bu dil ve temsil biçimi ile sistemin değerlerini yeniden ürettiği, vergiye tabi olan bir iş kolu olarak kabul gören fuhşu medyanın da “yasal bir ticaret”, “bir iş kolu”, “bir meslek” olarak meşrulaştırdığı, bu sırada insan hakları ihlalleri, kadın ticareti, şiddet gibi birçok konu ve kavramı bu temsilden dışlayarak etik bir boşluk oluşturduğu tespit edilmiştir.
Reference36 articles.
1. Açıkalın, N. (2013). Fuhuş Pazarında Sermaye Olmak: Mersin Örneği. Çalışma ve Toplum: Ekonomi ve Hukuk Dergisi, 38, 243-281.
2. Arsan, E. D. (2004). Medya Güç İdeoloji Ekseninde Merve Kavakçı Haberlerinin İki Farklı Sunumu. Ç. Dursun (ed.), Haber Hakikat ve İktidar İlişkisi içinde (151-182. ss.). Ankara: Elips.
3. Aziz, A. (1994). Medya, Şiddet ve Kadın: 1993 Yılında Türk Basınında Kadınlara Yönelik Şiddetin Yer Alış Biçimi. Ankara: KSSGM Yayınları.
4. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Türkiye. (2014). Türkiye’de Seks İşçilerinin Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı: İhtiyaçlar ve Öneriler. Erişim adresi https://www.klimik.org.tr/wp-content/uploads/2015/12/T%C3%BCrkiyede-Seks-%C4%B0%C5%9F%C3%A7ilerinin-Cinsel-Sa%C4%9Fl%C4%B1%C4%9F%C4%B1-ve-%C3%9Creme-Sa%C4%9Fl%C4%B1%C4%9F%C4%B1-Rapor.pdf
5. Brawn K. M. ve Roe-Sepowitz D. (2008). Female juvenile prostitutes: exploring the relationship to substance use. Child Youth Serv Review, 30 (12), 1395-1402.