Abstract
Bu araştırmanın temel amacı eğitsel dijital oyunların Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (DKAB) dersine dönük öğrenci tutumlarına olan etkisini incelemektir. Araştırmada deneysel araştırmaya uygun olarak, öğrencilerin ilgili derse yönelik tutumlarını yoklamak üzere ön-son test uygulaması yapılmıştır. Çalışma grubunu Kayseri/Melikgazi’de bulunun bir resmi ilkokulda 4. sınıfta bulunan 84 öğrenci oluşturmaktadır. Seçkisiz örneklem yoluyla yarısı deney yarısı da kontrol grubu olmak üzere dört sınıf alınmıştır. Deney grubu ile 8 hafta boyunca eğitsel dijital oyunlarla öğretim yapılmıştır. Yapılan bağımsız ve bağımlı örneklemler t testleri sonucunda eğitsel dijital oyunlarla desteklenen öğrenci grubunun sontest puanları ile mevcut yaklaşımların uygulandığı öğrenci grubunun sontest puanları arasında ilk grup lehine manidar bir farkın olduğu görülmüştür. Bu veriden hareketle eğitsel dijital oyunların DKAB dersinde öğrenci tutumlarını pozitif yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuç eğitsel dijital oyunların özelde ilgili ders, genelde ise din öğretiminin etkililik ve verimliliğini artırdığı anlamında yorumlamıştır.
Publisher
Mardin Artuklu University
Reference51 articles.
1. Ağırgöl, Mahmut vd. “Eğitsel Dijital Oyunlarla İşlenen Fen Bilgisi Dersinin Öğrencinin Bilgilerinin Kalıcılığına, Akademik Başarısına ve Tutumuna Etkisi”. Uluslararası Bilim ve Eğitim Dergisi 5/3 (2022), 157-176.
2. Aksoy, Nuri Can - Küçük Demir, Betül. “Matematik Öğretiminde Dijital Oyun Tasarlamanın Öğretmen Adaylarının Yaratıcılıklarına Etkisi”. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi 39/1 (2019), 147-169.
3. Arslan, Kevser - Coştu, Fatma. “Eğitimin Vazgeçilmez Parçası Dijital Oyunlar: Lisansüstü Tezlere Ait Bir Sentez Çalışması”. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi 54 (2022), 1329-1359.
4. Atasoy, Ülüve. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Derslerinde Eğitsel Oyunlar Yoluyla Kavram Öğretimi. Rize: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2019.
5. Aydın, Betül. “Gelişimin Doğası”. Eğitim Psikolojisi (Gelişim-Öğrenme-Öğretim) 29-55. Ankara: Pegem Akademi Yayınları, 2016.