İklim Değişikliği Bağlamında Halkın Antalya’daki Mevcut Parklara Bakış Açılarının Değerlendirilmesi ve İklim Dostu Park Uygulama Önerileri
Author:
ÇETİN Nefise1ORCID, MANSUROĞLU Sibel1ORCID
Affiliation:
1. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ, MİMARLIK FAKÜLTESİ
Abstract
İklim değişikliğinin önemli etkilerinden meteorolojik ve hidrolojik kuraklığın etkileri gün geçtikçe daha çok hissedilmektedir. Suyun yaklaşık %60’ı yeşil alanların özellikle de parkların sulanmasında kullanılmaktadır. Mevcut parklarda geniş çim yüzeyler ve estetiğin öncelikli olduğu tasarımlar gibi nedenlerle su tüketimi fazladır. Peyzajda suyun tasarruflu kullanımı için geleneksel peyzaj anlayışından vazgeçilerek, iklim ve çevre dostu Xeriscape tasarımına yönelimin gerekli olduğu düşünülmektedir. Ayrıca yapısal peyzajda koyu renkli geçirimsiz sert zeminler gibi uygulamaların Antalya koşullarında uygun olmadığı, kentsel ısı adası, su kirliliği, yeraltı sularının beslenememesi ve biyokonforda azalmalar gibi pek çok negatif etkilerinin olduğu düşünülmektedir. Sürdürülebilir parklar için, hem yapısal hem de bitkisel peyzaj uygulamalarında iklim dostu çalışmalara yönelimin gerektiği düşünülmektedir. İklim değişikliğinin kentteki mevcut parklara etkileri konusunda halkın bilinç düzeylerinin belirlenmesi için iki ilçede anket uygulaması yapılmıştır. Araştırmada halkın katılımının sağlanması ve bilinç düzeyinin artırılmasıyla ilgili kurum ve kuruluşlar üzerinde etkinliğinin artırılması amaçlanmış, elde edilen nitel ve nicel veriler doğrultusunda öneriler geliştirilmiştir. Sonuç olarak, sürdürülebilirlik yaklaşımıyla yeşil alt yapı, Xeriscape, Yağmur Bahçeleri ve yapısal tasarımların bütünleştirilmesiyle iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmeye katkı sunabileceği düşünülmektedir.
Publisher
Mehmet Akif Ersoy Universitesi Fen Bilimleri Enstitusu Dergisi
Subject
Materials Science (miscellaneous)
Reference35 articles.
1. Ahmed, G.O. (2017). Farklı topraksız yetiştirme ortamlarının bazı Solanaceae sebzelerinin fide kalitesi üzerine etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Bingöl Üniversitesi Fen Bilimleri Ens-titüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Bingöl. Dergisi, 6, 17-22. 2. Atif, M.J., Jellani, G., Malik, M.H.A., Saleem, N., Ullah, H., Khan, M.Z., Ikram, S. (2016). Different growth media ef-fect the germination and growth of tomato seedlings. Sci-ence, Technology and Development 35 (3): 123-127. 3. Balliu, A., Sallaku, G., Nasto, T. (2018). Nursery manage-ment practices influence the quality of vegetable seed-lings. Italus Hortus 24 (3), 2017: 39-52. 4. Baran, A., Çaycı, G., Öztürk, H.S., Ataman, Y., Özkan, İ. (1996). Farklı ortamlarda yetiştirilen biber bitkisi (Capsi-cum annuum L.)nin kök parametrelerindeki değişimler. Tarım Bilimleri Dergisi, 2 (2): 1-4. 5. Costa, E., Durante, L.G.Y., Nagel, P.L., Ferreira, C.R., dos Santos, A. (2011). The quality of eggplant seedlings under different production methods. Revista Ciência Agronômi-ca, 42 (4): 1017-1025.
|
|