Affiliation:
1. HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ
2. HASAN KALYONCU UNIVERSITY
Abstract
Bu çalışmanın amacı, Türkiye-Çad ilişkilerinin son yıllarda ivme kazanmasını sağlayan faktörlerin neler olduğunu tespit etmektir. Çalışmada iki önemli alt faktörün varlığına dikkat çekilmektedir. Bunlardan birisi, Türkiye’nin Afrika politikasında yaşanan dönüşümdür. Türkiye, Afrika politikasını yeniden şekillendirerek küresel rekabetin yoğun olduğu kıtaya kapsamlı bir yaklaşım sergilemeye başlamıştır. Türkiye, kıtadaki tüm ülkelerde ilişkilerini geliştirerek etkisini artırmaya çalışmaktadır. Bu politika çerçevesinde Çad ile ilişkilerin geliştirilmesine son derece önem verilmektedir. Bir diğer alt faktör ise, Çad’ın siyasi, ekonomik, kalkınma, güvenlik temelli sorunlarına kalıcı çözümler bulma isteğidir. Bu noktada bu iki ülkeyi bir araya getiren ana faktörün her ülkenin kendi içinde yaşadığı değişimin ortaya çıkardığı iş birliği ihtiyacı olduğu tespit edilmiştir. İki ülkenin yardım eden-yardım alan ilişki modelinin ötesinde siyasi, ekonomi, eğitim, kültürel, güvenlik ve sanayi gibi birbirinden farklı alanlarda iş birlikleri geliştirdikleri gözlenmiştir.
Subject
General Engineering,Ocean Engineering
Reference95 articles.
1. Akgün, Birol (2021). “Afrika’nın Geleceği İçin Eğitim: Türkiye Maarif Vakfı” https://kriterdergi.com/dosya-afrikada-turkiye/afrikanin-gelecegi-icin-egitim-turkiye-maarif-vakfi (Erişim Tarihi: 28.08.2023).
2. Akıllı, Erman (2022). “Türkiye’s Foreign Aids Leadership in Africa,” Uluslararası Liderlik Çalışmaları Dergisi: Kuram ve Uygulama, 5(2), 140-152 . DOI: 10.52848/ijls.1137500.
3. Akpınar, Pinar (2017). “From Benign Donor to Self-Assured Security Provider: Turkey's Policy in Somalia,” Istanbul Policy Center.
4. Alemdar, Ahmet, (2023). “Afrika’nın Savunma ve Güvenlik Anlayışında Türk Savunma Sanayii Etkisi” Kriter Dergisi, 8(82), https://kriterdergi.com/dosya-afrika/afrikanin-savunma-ve-guvenlik-anlayisinda-turk-savunma-sanayii-etkisi.
5. Alpar, Güray (2019). Türk Gönül Coğrafyası Kavramına Antropolojik Bakış. Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi, 54(2), 841 - 856.