Millet Bahçesi Kavramının Senaryolar ile Çevre Tasarım Projelerinde Değerlendirilmesi

Author:

ÇİÇEK KURDOĞLU Banu1,SEYHAN Seyhan2,BAYRAMOĞLU Elif3

Affiliation:

1. KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ, ORMAN FAKÜLTESİ, PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ

2. KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

3. KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ, ORMAN FAKÜLTESİ

Abstract

İnsanlar 21. yüzyılda içinde bulundukları çağı anlamaya çalışırken, aynı zamanda da hızlı değişime ayak uydurmaya çalışmıştır. Aslında insan çağın değişimlerine adapte olmaya çalışırken bu konudaki becerisini geliştirme başarısı ile de sınanmaktadır. İnsanın doğanın bir parçası olduğu ve ekosistemler bütünü olan yerkürede empati yapabilme becerisi ile sürdürülebilir yaşama erişilebileceği artık kabul görürken diğer yandan ego ile oluşan insan çevresinin önüne geçilemez olumsuzluklarıyla yüz yüze kalınıyor. Kentler bu olumsuzlukların en fazla yaşandığı, kırsal ve doğal kalmış alanlara da bu etkiyi ileten önemli fiziksel çevrelerdir. Yeni yeşil alanlar yaratılması; insan, biyotik çevre ve abiyotik bileşenlerin bütüncül kent ekosistemine olan hizmetlerinin arttırılması konusunda planlama, tasarım ve uygulama çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmada millet bahçesi kavramı ve uygulamaları incelenmiş, üstlendiği işlevler ve anlam zamanın ihtiyaçları, beklentileri ve ruhu ile değerlendirilmiştir. Bu kapsamda Peyzaj Mimarlığı bölümü 4. Sınıf öğrencilerinden 8 kişi ile gerçekleştirilen Çevre Tasarım Proje dersinde bugünün, yani bu zamanın z kuşağını temsil eden gençlerinden oluşan bir grup öğrenci tarafından senaryolar oluşturulmuştur. Millet bahçesi kavramı doğrultusunda, belirlenen bir alan için semantik, sentaktik ve pragmatik tasarım süreçlerine hizmet edecek senaryolar geliştirilmiştir. Bu senaryolar bütüncül kent ekosistemi ile ilişkilendirilmiştir.

Publisher

Artvin Coruh Universitesi Orman Fakultesi Dergisi

Subject

General Medicine

Reference37 articles.

1. Ahern, J. (1999). Spatial concepts, planning strategies, and future scenarios: a framework method for integrating landscape ecology and landscape planning. In Landscape Ecological Analysis (pp. 175-201). Springer, New York, NY.

2. Aklanoğlu, F. (2009). Geleneksel yerleşmelerin sürdürülebilirliği ve ekolojik tasarım: konya-sille örneği, Doktora Tezi, Anakara Üniversite, Ankara.

3. Alpak E.M., Düzenli, T., ve Tarakçı Eren, E. (2018). Oturma donatısı tasarımı: pragmatik, sentaktik ve semantik işlevler, 5.Uluslararası Mobilya Kongresi, Yenilikçi ve Gelecekçi Yaklaşımlar,1-4 Kasım.

4. Altuntaş, A. (2012). Sürdürülebilir toplumlar ve metropollerin baskılarından kurtulmak için alternatif bir yol: sürdürülebilir kentler, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(17), 135-148.

5. Birol, S. Ş., ve Aydın, E. (2019). Açık alan rekreasyonunda kent merkezlerine yenilikçi bir yaklaşım: millet bahçeleri. Journal of International Social Research, 12(66).

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3