Affiliation:
1. ESKİŞEHİR TEKNİK ÜNİVERSİTESİ, ULAŞTIRMA MESLEK YÜKSEKOKULU, MOTORLU ARAÇLAR VE ULAŞTIRMA TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ
2. ESKİŞEHİR TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Demiryolu taşımacılığı, güvenilir, rekabetçi ve çevre dostu bir ulaşım ve yük taşıma alternatifi olduğu için günümüzde, demiryolu hatlarındaki trafiğin artması kaçınılmaz bir durumdur. Artan yolcu talebi sonucu sıklaşan seferler, tren hızlarının yükselmesi ve yüklerinin artması ile birleşince mevcut demiryolu üstyapısına önemli ek yükler getirmektedir. Bu ek yükler, raylarda olası problemlerin ortaya çıkma olasılığını arttırmaktadır. Buna bağlı olarak, raylarda görülen kusurlar daha önemli hale gelmiş; rayların kusurlara karşı kontrol edilmesi ve bakımının zamanında yapılması büyük önem kazanmıştır. Bu çalışmada ray görüntüleri Artık Ağ mimarisini kullanan evrişimli yapay sinir ağı ile eğitilmiş ve ray üzerindeki kusurlar ve ray kırıkları yüksek bir başarıyla sınıflandırılmıştır. Böylelikle birebirine karışma ihtimali fazla olan ve ayrıca ray kırığı probleminin öncülü olabilecek ciddi ray yüzey kusurlarının başlangıç aşamasında tespiti ile bakım onarım faaliyetlerine katkı sunabileceği düşünülmektedir.
Funder
Eskişehir Teknik Üniversitesi Araştırma Destek Projesi
Publisher
Demiryolu Muhendisligi Dergisi, Demiryolu Muhendisleri Dernegi
Subject
Energy Engineering and Power Technology,Fuel Technology
Reference19 articles.
1. [1] L. Kou, "A review of research on detection and evaluation of the rail surface defects.", Acta Polytech. Hungarica vol. 19 no. 3, pp. 167-186, 2022.
2. [2] Z. Popović, V. Radović, , L. Lazarević, V. Vukadinović, & G. Tepić, “Rail inspection of RCF defects.”, Metalurgija, vol. 52 no. 4, pp. 537-540, 2013.
3. [3] A. Falamarzi, S. Moridpour, & M. Nazem, “A review on existing sensors and devices for inspecting railway infrastructure.”, Jurnal Kejuruteraan, vol. 31 no.1, pp. 1-10, 2019.
4. [4] “Rayların Gözle Muayenesine Ait 106 No'lu Genel Emir”, TCDD 106 Nolu Genel Emir, 2012.
5. [5] V. W. Anelli et al., "Deep learning-based adaptive image compression system for a real-world scenario." 2020 IEEE Conference on Evolving and Adaptive Intelligent Systems (EAIS), 2020.