Doğal Liflerin Özelliklerine Atmosferik Plazma İşleminin Etkileri

Author:

Alattas HudaORCID,Demir AslıORCID

Abstract

Maddenin dördüncü̈ hali olarak kabul edilmekte olan plazma, iyonlar, elektronlar, serbest radikaller, fotonlar, uyarılmış ve uyarılmamış haldeki nötr atomlar ve moleküller oluşturmaktadır. Fizikokimyasal modifikasyonlardan olan plazma, materyalin, temel özelliklerini değiştirmeden sadece yüzeyde çeşitli modifikasyonların oluşmasını sağlamaktadır. Günümüzde kâğıt endüstrisinde, biyoloji ve biyomedikal, materyal aşındırma veya sertleştirme teknolojisinde, uzay sanayisinde, yarı iletken teknolojisinde, elektronik cip yapımında, iletişim teknolojisinde, elmas yapımında, kaplama ve dekorasyon teknolojisinde, sterilizasyon ve arıtma sistemlerinde, güneş enerjisi ve optik sanayisinde, otomobil ve tekstil endüstrisi gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Plazma teknolojisi doğal liflerin gerek ön terbiyesi gerekse boyama ve bitim işlemlerinde klasik yöntemlere kıyasla hem enerji hem kimyasal madde tüketimi açısından bir çok avantaja sahiptir. Çevresel tedbirlerin öneminin arttığı günümüzde plazma teknolojisi ekolojik bir yöntem olarak geleceğe yönelik bir uygulamadır. Hidrofilik veya hidrofobik özellik kazandırma, özellikle kaplama ve kompozit uygulamalarında adhezyonun iyileştirilmesi ve tekstil yüzeylerine istenen fonksiyonel özelliklerin kazandırılması amacıyla uygulanan plazma işlemiyle yüzey modifikasyonu, son yıllarda birçok araştırmacının ilgisini çekmektedir. Özellikle giderek artan çevresel endişeler nedeniyle tekstil endüstrisinde plazma teknolojisi çok daha güncel bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Geleneksel yaş kimyasal işlemlere alternatif ekonomik ve ekolojik bir yöntem olan plazma sadece materyalin yüzeyinde etkili olduğu için, lifin temel özelliklerini bozmadan, su gereksinimi olmadan, çok az veya hiç kimyasal kullanmadan tekstil materyallerine fonksiyonellik kazandırmasının yanında işlemler esnasında herhangi bir kirlenme ve toksik atık açığa çıkmadığı için de son derece avantajlı bir yöntemdir. Bu derlemenin amacı: atmosferik basınç plazma teknolojisinin doğal liflere uygulanmasını ve işlem sonrası bu liflerin kimyasal ve morfolojik özelliklerinde meydana gelen değişimlerin, temas açısı ölçümü ve SEM gibi farklı yöntemlerle yapılan karakterizasyonlarının incelenmesidir.

Publisher

Izmir International Guest Student Association

Reference25 articles.

1. 1. Kale HK, Desai AN. (2010) Atmospheric pressure plasma treatment of textiles using non-polymerising gases, Indian Journal of Fibre and Textile Research 36(3):289-299.

2. 2. Freudenberg Forschungsdienste KG web sitesi, erişim 3 Aralık 2018.

3. 3. Abd Jelil R. (2015) A review of low-temperature plasma treatment of textile materials, J Mater Sci, 50:5913-5943.

4. 4. Buyle G. (2009) Nanoscale finishing of textiles via plasma treatment, Materials Technology, 24(1):46-51.

5. 5. Bhat NV, Bharati RN, Gore AV. (2011) Effect of atmospheric pressure air plasma treatment on desizing and wettability of cotton fabrics, Indian J Fiber Text Res, 36:42-46.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3