Abstract
Küresel ısınma, atmosferdeki sera gazlarının konsantrasyonunun artması sonucunda yeryüzü sıcaklığının yükselmesi şeklinde tanımlanmaktadır. Küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin ana nedenleri olarak üç gaz gösterilmektedir. Bunlar metan (CH4), karbondioksit (CO2) ve diazot oksit (N2O)’tir. Hayvan türleri içerisinde en fazla metan üreticiler ruminantlardır. Metan, rumende metanojen bakteriler tarafından CO2 ve H2 kullanılması sonucu oluşmaktadır ve laktasyondaki bir süt ineği, aldığı brüt enerjinin %6,5’ini metanojenezis sonucu kaybeder. Bu nedenle enterik metan salınımının azaltılmasıyla günümüzde yem enerjisinden yararlanma etkinliğinin iyileştirilerek sürdürebilir bir ruminant besleme için önemli bir adım atılmış olacaktır. Bu nedenle yapılan çalışmalarda ruminant hayvanlar üzerine yoğunlaşılmaktadır. Metan salınımını azaltmak amacıyla sürü yönetimi (süt ve et verimi, hayvan sağlığı ve refahı) ve ruminant beslemeye yönelik stratejiler geliştirilmiştir. Rumen metabolizması üzerine yapılan çalışmalarda genellikle metan üretimini azaltmaya odaklanılmıştır. Rumende metan oluşumunu engelleyen ya da azaltan bazı uygulamalar rasyona müsin, yağ ve amino asit ilavesiyle metanojen bakterilerin çoğalmasını engelleyen şartların sağlanması şeklinde sıralanabilmektedir. Ayrıca, yemin enerjisinden daha iyi yararlanmanın sağlanması amacıyla alternatif bazı kaynakların (mayalar, organik asitler, bitki ekstrakları ve probiyotikler) metan salınımını azaltıcı etkileri üzerine de bildirişler mevcuttur. Bu bildiride, ruminant kaynaklı oluşan metan gazını azaltmaya yönelik çiftlik düzeyinde uygulanabilecek sürü yönetimi ve hayvan besleme stratejileri ile ilişkisi irdelenmiş ve çözüm önerileri verilmiştir.
Publisher
Izmir International Guest Student Association
Reference51 articles.
1. 1. Koyuncu A, Akgün H. Çiftlik Hayvanları ve Küresel İklim Değişikliği Arasındaki Etkileşim. U. Ü. ZİRAAT FAKÜLTESİ DERGİSİ 2018; 32(1):151-164.
2. 2. Köknaroğlu H, Akünal T. Küresel ısınmada hayvancılığın payı ve zooteknist olarak bizim rolümüz. SDÜ Zir Fak Derg 2010; 5 (1): 67-75.
3. 3. IPCC. Climate Change 2007, Impacts, Adaptation, Vulnerability. 2007. https://www.ipcc.ch/pdf/assessment-report/ar4/wg2/ar4_wg2_full_report.pdf.
4. 4. Gerber PJ, Hristov AN, Henderson B, Makkar H, Oh J, Lee C, Oosting, S. Technical options for the mitigation of direct methane and nitrous oxide emissions from livestock: a review. Animal : An International Journal of Animal Bioscience, 2013; 7: 220-234
5. 5. FAO (Food and Agriculture Organisation). (2013): Mitigation of greenhouse gas emissions in livestock production. A review of technical options for non-CO2emissions. Rome, Italy.
Cited by
2 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献