ANTİKÇAĞ FARMAKOLOJİSİNİN TEMELLERİ: ESKİ YUNAN TIBBINDA MATERIA MEDICA GELENEĞİ

Author:

YALAZI Esra1ORCID

Affiliation:

1. ANKARA ÜNİVERSİTESİ, DİL VE TARİH COĞRAFYA FAKÜLTESİ

Abstract

Günümüzde koruyucu tıp uygulamaları ya da yeni ilaçların üretilmesi amacıyla geçmişte kullanılan doğal tıbbî malzemeler (materia medica) ve bunlarla ilişkili geleneksel tıp uygulamaları giderek artan bir ilgiyle karşı karşıyadır. Böylece ilaç bilgisi bağlamında sunduğu eşsiz miras sebebiyle antik kaynakların modern dillerde okunması gündeme gelmektedir. Ancak hangi kaynaklara odaklanılması gerektiğini bilebilmek ve karşılaştırmalı okumalar yapabilmek için geleneksel tıp uygulamaları ile bir arada gelişen farmasötik ve farmokoloji tarihine vakıf olmak gerekmektedir. Nitekim bu tarih hılt teorisi ve Hippokrates’in kişiliğinin ekolden ekole binyıllar boyunca hekimler tarafından nasıl ele alındığı ile ilişkilidir. Ancak birbirlerine etnosentrik veya anakronistik olarak yaklaşan bu ekoller ve bunların farmakolojik yaklaşımları bu tarih için bir üst anlatı (metanarrative) olarak da görülebilir. Bu çalışmada Mısır tıbbından Hippokrates’e, Hippokrates ve sonrası Hellenistik ve Roma Çağlarında ve son olarak Galenos’da hılt teorisinin nasıl ele alındığı ve birbirlerini takip eden bu ekollerin birbirlerine nasıl yaklaştığı incelenmiştir. Ancak özellikle bu yaklaşımların farmasötik katkıları incelenerek tutarlı bir Materia Medica tarihi oluşturulmaya çalışılmıştır. Bununla birlikte daha ziyade geleneksel tıp içerisindeki Materia Medica ve inanç sistemi ilişkisi de ele alınmaya çalışılmıştır.

Publisher

Archivum Anatolicum, Ankara University

Subject

Pulmonary and Respiratory Medicine,Pediatrics, Perinatology and Child Health

Reference35 articles.

1. Foucault, Michel. “The Order of Discourse”, ed. Robert Young, Untying the Text: A Post-Structuralist Reader, 48-78. Boston: Routledge, 1981.

2. Foucault, Michel. The Birth of the Clinic: An Archeology of Medical Perception. London: Tavistock, 1973. Foucault, Michel. “Nietzsche, Genealogy, History”, ed. Paul Rabinow, The Foucault Reader, 76-100. New York: Pantheon, 1984.

3. Hardy, G. ve Totelin, L. Ancient Botany. London: Routledge, 2016.

4. Hort, Arthur (çev.), Theophrastus: Enquiry into Plants and Minor Works on Odours and Weather Signs, vol. II. London: Loeb, 1916.

5. Jones, W. H. S. Hippocrates, vol. I. London: Loeb, 1947.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3