YENİ BABİL DÖNEMİNDE TARIM POLİTİKALARI VE TARIMSAL ÜRETİM

Author:

ATCI Esra1ORCID

Affiliation:

1. KARAMANOGLU MEHMETBEY UNIVERSITY

Abstract

Yeni Babil dönemi tarımsal üretimi ve tarım politikaları Mezopotamya Bölgesi’nde binyıllar boyunca tecrübe edilerek belirlenmiş tarım metotları ve bunlar üzerine şekillenen uygulamalar vasıtasıyla yeni bir form kazanmıştır. Babil toplumunda sözü edilen bu uygulamalar neticesinde toprak mülkiyeti kraliyet ailesi ve kraliyete mensup kimseler, tapınaklar ve özel mülkiyet olmak üzere başlıca üç ana unsur tarafından idare olunmuştur. Bununla birlikte ekilebilir alanların kiralanması da söz konusudur. Dolayısıyla böyle bir uygulama ile hem kraliyet hem tapınak ve hem de sayısı fazla olmamakla birlikte zengin toprak sahipleri ekilebilir alanlardan yüksek kâr ve sabit bir gelir elde etmeyi amaçlamışlardır. Buna göre krallar Babil’in verimli topraklarından en üst düzeyde faydalanabilmek adına bir takım girişimlerde bulunmuşlardır. Bunlar arasında ekilen her bir alanın su ihtiyacının karşılanabilmesi için tarımsal alanların parsellenmesi ve sulama kanallarının tamir ve bakımının yapılması gibi bir dizi reformlar yer almaktadır. Özellikle Nar-Šamaš ve Libil-hegal gibi geniş çaplı kanalların restorasyonu bu projeler arasında yer almaktadır. Bu çalışmada Yeni Babil dönemi tarımsal üretimi ve yöneticilerin tarımsal üretimi teşvik edici politikaları üzerinde durulmuştur.

Publisher

Archivum Anatolicum, Ankara University

Subject

Pulmonary and Respiratory Medicine,Pediatrics, Perinatology and Child Health

Reference27 articles.

1. Beaulieu, Paul-Alain. The Reign of Nabonidus, King of Babylon 556 – 539 BCE, New Haven: Yale University Press, 1989.

2. Beaulieu, Paul-Alain. A History of Babylon 2200 BC–AD 75, Hoboken: John Wiley & Sons Ltd, 2018.

3. Bulut, Esra – Kurt, Mehmet. “MÖ 3. ve 2. Binyıllarda Mezopotamya’da Sulama Kanalları ve Toplumsal Yaşama Etkileri”, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 30/2 (2020): 427-442.

4. Dandamaev, M. A. “Free Hired Labor in Babylonia During The Sixth Through Fourth Centuries B.C.”, Labor in the Ancient Near East (American Oriental Series), Marvin Powell (Ed.), Volume 68, Amerıcan Orıental Socıety, New Haven, Connecticut, (1987): 271-280.

5. Dandamaev, M.A. “The Culture of Babylonia Neo-Babylonian Society and Economy,” ed. John Boardman, I. E. S. Edwards, N. G. L. Hammond, E. Sollberger, C. B. F. Walker The Cambridge Ancient History, The Assyrian and Babylonian Empires and other States of the Near East, from the Eighth to the Sixth Centuries B.C. Volume 3, Part 2, Cambridge: Cambridge University Press, 252-275, 1991.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3