Affiliation:
1. KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Teknoloji uzun yıllardır hayatımızın her alanında yoğun olarak yer almaktadır. Özellikle 2000’li yıllardan sonra sağlık alanında teknolojinin kullanımı ile dijital tedavi kavramı gelişmeye başlamıştır. Giyilebilir cihazlar ve akıllı telefonlar gibi dijital cihazların kullanılmaya başlanması ve mobil uygulamalar ve sanal gerçeklik gibi çeşitli teknolojiler ile verilerin toplanarak gerçek zamanlı olarak analiz edilmesi sağlık teknolojilerinin dijitalleşmesine katkı sağlamıştır. Dijital sağlık teknolojileri hem ulusal hem de uluslararası yatırım platformlarının finansal destek sağladığı önemli alanlardan biri olarak da karşımıza çıkmaktadır. Çalışmada doküman incelemesi araştırma yaklaşımından yararlanılmış olup girişimcilik ekosisteminde yer alan uluslararası unicornlara ve Türkiye’deki bazı sağlık teknolojisi şirketlerine yer verilmiştir. Sağlık teknolojisi alanında Türkiye’de faaliyet gösteren ve unicorn olabilmek amacıyla odaklanabilecekleri iş fikri fırsat alanlarının neler olduğunun belirlenmesi araştırmanın amacını oluşturmaktadır. “Sağlık teknolojileri alanında Türkiye’den bir unicorn çıkması için fırsatlar nelerdir?” araştırma sorusu olarak belirlenmiştir. Türkiye’de sağlık teknolojileri alanında ürün ya da hizmet geliştirmek isteyen girişimciler için fırsat ve önerilere yer verilmiştir. Yenidoğan, çocuk, yetişkin ve yaşlı bireylere yönelik özel olarak sınıflandırılmış ürün ve hizmetlerin tasarlanması önerilmektedir. Girişimcilerin değerlendirebileceği fırsat alanlarında ürün ve hizmetlerin tasarlanmasının temelini; yapay zekâ, nesnelerin interneti, makine öğrenmesi, blokzincir, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, robotik vb. teknolojiler oluşturmaktadır. Bu teknolojiler ile desteklenen dijital eczane, klinik araştırma teknolojisi, gelir döngüsü yönetimi, dijital tedavi, klinik zekâ, iş akışı otomasyon ve zindelik konularına yönelik alanlarda çalışmalar yapılması önerilmektedir. Günümüzde teknolojideki hızlı değişim ve dijital sağlık hizmetleri alanındaki gelişmeler göz önüne alındığında; girişimciliği bir kariyer olarak gören, fırsatları fark edebilen, fırsatları değerlendiren ve şirketleşen birçok yeni girişimcinin ortaya çıkması, aynı zamanda halihazırda şirketleşmiş olan projelerine yatırım almış ve yeni projelerle yeni ortaklıkların önünü açma potansiyeli olan ulusal şirketlerin unicorn unvanı elde ederek uluslararası girişimcilik ekosisteminde yer alabilmesi mümkün görünmektedir.
Publisher
Journal of Economics and Administrative Sciences, Giresun University
Reference36 articles.
1. Bettignies, J.E. ve Brander, J. A. (2007). Financing entrepreneurship: Bank finance versus venture capital, Journal of Business Venturing, 22, 808–832.
2. Bloomberght (2020). Varank: İlk Türk unicorn yani Turcorn hayırlı olsun. https://www.bloomberght.com/varank-ilk-turk-unicorn-yani-turcorn-hayirli-olsun-2256780
3. Brown, K. C. ve Wiles, K. W. (2020). The Growing Blessing of Unicorns: The Changing Nature of the Market for Privately Funded Companies, Journal of Applied Corporate Finance, 32(3), 52-72.
4. Carnes, C. M., Chirico, F., Hitt, M. A., Huh, D. W. ve V. Pisano (2017). Resource Orchestration for Innovation: Structuring and Bundling Resources in Growth- and Maturity-Stage Firms, Long Range Planning, 50, 472-486.
5. Cbinsights 1 (2022). 12 Tech Trends To Watch Closely In 2022. https://www.cbinsights.com/research/report/top-tech-trends-2022/