Affiliation:
1. Ankara Etlik Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği
2. Hamad Medical corporation, Emergency Department
3. Kocaeli Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği
4. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ, CERRAHİ TIP BİLİMLERİ BÖLÜMÜ, ACİL TIP ANABİLİM DALI
Abstract
Amaç: Akut koroner sendrom (AKS), genellikle koroner kan akımındaki ani bir düşüşe bağlı akut miyokard iskemisi ve/veya enfarktüs ile uyumlu bir dizi rahatsızlığa değinen kullanışlı bir operasyonel terim olarak geliştirilmiştir. Global Registry of Acute Coronary Events (GRACE), Non ST elevasyonlu Miyokart infarktüsü(NSTEMİ) ve anstabil anjina pektoris ile başvuran hastaların sonuçlarını izlemek üzere tasarlanmış uluslararası bir veritabanıdır. Bu çalışmanın amacı acil serviste AKS düşünülerek takip edilen göğüs ağrılı hastalarda GRACE skorlamasının, ayaktan hastalarda majör kardiyak olayların öngörülmesinde kullanımını belirlemek ve hasta yönetiminde uygulandığında hastanın acil serviste takip süresi ve tetkik sayıları üzerine olabilecek etkilerini değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya, acil servisimize başvuran yetişkin (>18 yaş), hastanede veya hastane öncesinde kardiyak kökenli göğüs ağrısı şüphesi bulunan hastalar dahil edilerek, klinik, anamnez verileri ve koroner arter hastalığı risk faktörleri prospektif olarak kaydedilmiştir. GRACE skoru verilerine sahip hastaların bilgileri İos işletim sisteminde çalışan “The GRACE 2.0 ACS Risk Calculator app” ile yapılmıştır. Tüm hastalar ilk başvurudan itibaren 6 hafta içinde majör kardiyak olaylar açısından (akut miyokart enfarktüsü, perkutan koroner girişim, koroner arter bypass cerrahisi ve herhangi bir sebepten ölüm) takip edilmiştir.
Bulgular: Acil servise başvuran toplam 167 hastanın 117’si erkek (%70,1) ve 50’si kadın (%29,9)’dı. GRACE skorlarının sayısal değerleri ile majör kardiyak olay gelişmesi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmamıştır (p=0.358, t=-,922). Öte yandan iki troponin değeri negatif olan hastalarla diğer hastalar arasında GRACE skorlarının farklılığı değerlendirildiğinde arada anlamlı fark bulunmuştur(p=0.02). Troponin değeri iki kez negatif bulunan hastalar ile ikinci ve üçüncü troponin değeri pozitif bulunan hastaların acil serviste takip süreleri karşılaştırıldığında arada anlamlı fark bulunmuştur(p
Publisher
Emergency Medicine Association of Turkey
Reference13 articles.
1. Amsterdam EA, Wenger NK, Brindis RG, et al. 2014 AHA/ACC Guideline for the Management of Patients with Non-ST-Elevation Acute Coronary Syndromes: a report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Practice Guidelines. J Am Coll Cardiol. 2014 Dec 23;64(24):e139-e228. Epub 2014 Sep 23. Erratum in: J Am Coll Cardiol. 2014 Dec 23;64(24):2713-4.
2. Söderholm M, Deligani MM, Choudhary M, Björk J, Ekelund U. Ability of risk scores to predict a low complication risk in patients admitted for suspected acute coronary syndrome. Emerg Med J. 2012 Aug;29(8):644-9.
3. Halpern EJ, Deutsch JP, Hannaway MM, et al. Cardiac risk factors and risk scores vs cardiac computed tomography angiography: a prospective cohort study for triage of ED patients with acute chest pain. Am J Emerg Med. 2013 Oct;31(10):1479-85.
4. Shaikh MK, Hanif B, Shaikh K, Khan W, Parkash J. Validation of Grace Risk Score in predicting in-hospital mortality in patients with non ST-elevation myocardial infarction and unstable angina. J Pak Med Assoc. 2014 Jul;64(7):807-11.
5. Backus BE, Six AJ, Kelder JH, Gibler WB, Moll FL, Doevendans PA. Risk scores for patients with chest pain: evaluation in the emergency department. Curr Cardiol Rev. 2011 Feb;7(1):2-8.