Affiliation:
1. Ankara Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Abstract
Amaç: Yenidoğan bebekler silik yakınmaları nedeniyle hastalıkları gözden kaçabilen bazense hasta olmadıkları halde çeşitli yakınmaları nedeniyle hasta sanılabilen hassas bir popülasyondur. Uygun koşullarda ve uzman hekim tarafından muayenesi gereken bu grubun çocuk acil servisine başvurmaları tercih edilmemekle beraber bu durumla sık karşılaşılmaktadır. Bu çalışmadayenidoğanların çocuk acil servise başvuru şekillerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Başvuru yakınmaları, alınan tetkikler ve taburculuk
bilgileri değerlendirilmiştir.
Gereç ve Yöntem: Ocak 2020 ile Eylül 2023 arasında Çocuk Acil Servisi’ne herhangi bir yakınma ile getirilen 0-28 günlük bebekler hastane veritabanından retrospektif olarak incelenmiştir.
Bulgular: Çalışma süresince çocuk acil servise başvuran toplam 228 yenidoğan bebek incelenmiştir. Bunların içinde en sık başvuruyu 4-7 günlük bebekler oluşturmaktadır. En sık başvuru yakınması sarılık olarak saptanmış, bunu huzursuzluk ve göbek ilişkili yakınmalar takip etmiştir. Bebeklerin çoğunluğundan kan tetkiki istenmiş ve en sık kan istenme endikasyonu sarılık olarak belirlenmiştir. Acile başvuran bebeklerin 198’i (%86,8) taburcu edilirken 30’una (%13,2) yatış gerekmiştir. Bebeklerin yaklaşık onda birinde acil servise tekrarlayan başvuru saptanmıştır.
Sonuç: Yenidoğanların acil servise en sık başvuru şikayetlerini sarılık, huzursuzluk, göbek ilişkili yakınmalar, uyanmama, ateş, kusma, öksürük ve burun tıkanıklığı oluşturmaktadır. 17 hastaya 1.basamak yenidoğan yoğun bakım ünitesine yatış verilmiş, 13 hastaise ileri tetkik ve tedavi amacıyla tam teşekküllü hastaneye
yönlendirilmiştir.
Publisher
Emergency Medicine Association of Turkey
Reference18 articles.
1. American Academy of Pediatrics Textbook of Pediatric Care. McInerny TK, Adam HM, Campbell DE, DeWitt TG, Foy JM, Kamat DM, et al.,editors: American Academy of Pediatrics; 2016.
2. Scott E, Downs S, Pottenger A, Saysana M. Quality improvement learning collaborative improves timely newborn follow-up appointments. The Joint Commission Journal on Quality and Patient Safety. 2019;45(12):808-13.
3. Feinberg AN, McAllister DG, Majumdar S. Does making newborn follow-up appointments from the hospital improve compliance? Journal of perinatology. 2004;24(10):645-9.
4. Harrold J, Langevin M, Barrowman N, Sprague AE, Fell DB, Moreau KA, et al. Parental characteristics and perspectives pertaining to neonatal visits to the emergency department: a multicentre survey. Canadian
Medical Association Open Access Journal. 2018;6(3):E423-E9.
5. 5. Millar KR, Gloor JE, Wellington N, Joubert GI. Early neonatal presentations to the pediatric emergency department. Pediatr EmergCare 2000;16(3):145-150.