Affiliation:
1. Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Abstract
Amaç: Nörolojik hastalıklar arasında sık karşılaşılmamakla birlikte geçici görme bozukluğu şeklinde epileptik nöbet olabilir ve geçici olabilen çeşitli manyetik rezonans görüntüleme değişiklikleri tanı zorluğuna yol açabilir. Bu durumlardan biri de korpus kallozum spleniumunun (KSS) geçici olarak etkilendiği Reversibl Splenial Lezyon Sendromu (RESLES)'dur. Bu yazıda geçici kısa süreli görme bozukluğu ile prezente olan epileptik nöbete bağlı geçici splenial lezyon saptanan bir olgu üzerinden RESLES’e neden
olabilecek diğer hastalıkların tartışılması amaçlanmıştır.
Olgu: Yirmi altı yaşında kadın hasta, sabah saatlerinde başlayan ve 20-30 kez tekrarlayan, 5-6 saniye süren, her iki gözünde bulanık görme/görmeme şikayeti ile acil servise başvurdu. Geçmişinde doğum
sonrası yirmi beşinci günde olduğu, epidural anestezi ile sezaryen yaptığı ve ilaç kullanmadığı öğrenildi. Tıbbi ve aile öyküsünde özellik yoktu. Yaşamsal bulgularda; kan basıncı: 110/75 mmHg, nabız: 82 atım/dk, solunum sayısı: 14/dk, ateş: 36,5°C. Görme şikayeti olmayan hastanın oftalmolojik ve nörolojik muayenesi normaldi. Kan testleri normaldi. Beyin tomografisi normaldi. Difüzyon MR'da CKS'de B1000'de hiperintens, ADC'de ise hipointens lezyon saptandı. Diseksiyon açısından kontrastlı karotis vertebral arter kranyal BT anjiyografisi yapıldı ve normal olduğu görüldü. Epileptik nöbet etiyolojisine yönelik yapılanelektroensefalografide, paroksismal, jeneralize teta frekansında 4-5 saniye süren yavaş dalgalar gözlendi. Epileptik nöbet tanısıyla hastaya 1000 mg/gün levetirasetam yüklemesinin ardından 1000 mg/gün idame tedavisi başlandı. Antiepileptik tedavi sonrasında hastanın şikayetleri düzeldi ve tekrarlamadı.
Sonuç: RESLES bir çok etiyolojik nedenle karşılaşılabilen iyi huylu ve geçici bir durumdur. Tek epileptik nöbette dahi olabilir ve bir çok klinik tabloyu taklit edebilir. Acil servise benzer klinikle başvuran hastalarda diğer acil tanılar ekarte edildikten sonra, RESLES ön tanısının bilinmesi ve akılda tutulması hastanın doğru tedaviye zaman kaybetmeden ulaşmasını sağlaması açısından önemlidir. Olgumuzun bu nedenle demonstratif bir yönü olduğu düşünülerek, olgumuz sunulmaya değer görülmüştür
Publisher
Emergency Medicine Association of Turkey
Reference12 articles.
1. Doummar D, Roussat B, Pelosse B, et al. Management of acute visual loss in children. Arch Pediatr 2004; 11: 1384- 1388.
2. da Silva AV, Neves MF, Parizotto C, Filho O, Koltermann T. Mild encephalitis with reversible splenial lesion and anti-NMDA receptor encephalitis. J Neurol Sci 2015.
3. Starkey J, Kobayashi N, Numaguchi Y, et al. Cytotoxic lesions of the corpus callosum that show restricted diffusion: Mechanisms, causes, and manifestations. Radiographics 2017; 37(2): 562-576.
4. Oster J, Doherty C, Grant PE, Simon M, Cole AJ. Diffusion-weighted imaging abnormalities in the splenium after seizures. Epilepsia 2003;44(6):852-4.
5. Doherty MJ, Jayadev S, Watson NF, Konchada RS, Hallam DK. Clinical implications of splenium magnetic resonance imaging signal changes. Arch Neurol. 2005; 62: 433-437.