Affiliation:
1. SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ, İSTANBUL PROF. DR. CEMİL TAŞÇIOĞLU ŞEHİR SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ, DAHİLİ TIP BİLİMLERİ BÖLÜMÜ, ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ANABİLİM DALI, ENFEKSİYON HASTALIKLARI BİLİM DALI
Abstract
Amaç: Anizokori, hayatı tehdit eden kafa içi hadiselerin ilk habercisi olabileceği gibi, sık kullanılan ilaçların yan etkisi olarak da karşımıza çıkabilir. Atropin, skopolamin, amfetamin gibi farmakolojik ajanların sistemik kullanımı genellikle bilateral midriazise yol açarken, nebulizatör ile kullanılan ipratropium bromürün göze direkt teması ile tek taraflı midriazis izlenebilir. Bu yazıda, farmakolojik ajana bağlı anizokori gelişen bir vakayı sunuyoruz.
Olgu: Serebral palsi nedeni ile takip edilen 12 yaşında erkek hasta, antireflü operasyonu sonrası akciğer enfeksiyonu nedeni ile çocuk cerrahisi servisinde izleme alındı. Nebül tedavileri ve antibiyoterapisi devam etmekte iken fizik muayenede yeni gelişen anizokori tespit edildi. Ayrıntılı öykü ve fizik muayene sonrası anizoriyi açıklayacak intrakranial bir olay tespit edilmedi. İpratropium bromür ile nebül tedavisinin anizokoriye neden olduğu düşünülerek, nebül tedavisi kesildi. Tedavinin kesilmesinin ardından anizokori 24 saat içinde düzeldi.
Sonuç: Anizokori etiyolojisinde, intrakranial hadiseler ilk olarak akla gelse de ipratropium bromür gibi sık kullanılan farmakolojik ajanların anizokoriye neden olabileceği unutulmamalıdır. Anizokori ile karşılaşıldığında sistemik muayene ve klinik ile beraber gereksiz görüntüleme ve ileri tetkiklerin yapılmasının önüne geçilebileceği vurgulanmak istenmiştir.
Publisher
Emergency Medicine Association of Turkey