Affiliation:
1. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ
2. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ
Abstract
Amaç: Bu çalışmanın amacı, diş hekimliği öğrencilerinin ergonomik risk seviyelerinin, mesleki kas-iskelet sistemi sorunlarının, kinestezi farkındalıkları ve tükenmişlik seviyelerinin belirlenmesi ve bu durumun cinsiyete özgü farklılıklarının irdelenmesidir.
Yöntem: Kesitsel bir araştırma olarak planlanan bu çalışma XXX Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde öğrenim gören 80 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirildi. Araştırmanın verileri, Sosyo–Demografik Veri Formu, Cornell Kas İskelet Rahatsızlık Skalası, Modifiye Hızlı Üst Ekstremite Değerlendirme Formu, Kinestezi ve Proprioseptif Farkındalık Anketi ve Maslach Tükenmişlik Ölçeği kullanılarak toplandı. Verilerin istatistiksel analizinde, tanımlayıcı istatistikler kullanıldı. Normal dağılıma uygunluk Shapiro-Wilk testi ile analiz edildi. Bağımsız gruplara göre yapılan karşılaştırmalarda Mann Whitney U testi ve kategorik değişkenler arasındaki ilişkilerin tespit edilmesi için Monte Carlo düzeltmeli ki-kare analizi kullanıldı. Çalışmada p0,05). Duygusal tükenmişlik ve kişisel başarı alt boyutlarında cinsiyete özgü fark saptanmazken (p>0,05) erkeklerin duyarsızlaşmalarının kadınlara göre yüksek olduğu belirlendi (p=0,006).
Sonuç: Bu çalışma, diş hekimliği öğrencilerinin ergonomik risk seviyelerinin yüksek olduğunu, mesleki kas iskelet sistemi problemlerinin ve tükenmişliğin meslek hayatına başlamadan önce gelişebileceğini göstermektedir. Diş hekimliği öğrencilerine ergonomik eğitimin ve günlük yapılabilecek egzersizlere yönelik derslerin verilmesinin bu problemlerin azaltılmasında yardımcı olabileceği düşünülmektedir.
Reference60 articles.
1. Aboalshamat, Khalid T. (2020). Nordic Assessment of Occupational Disorders among Dental Students and Dentists in Saudi Arabia. Journal of International Society of Preventive & Community Dentistry 10(5):561–68.
2. Akyüz, İ. (2015). Hemşirelerin Tükenmişlik ve Depresyon Düzeylerinin Çalışma Koşulları ve Demografik Özellikler Açısından İncelenmesi. İşletme ve İktisat Çalışmaları Dergisi 3(1):21–34.
3. Altaş N, Çukurova Yılmaz Z, Uzun E. V. (2022). Evaluation of the Working Posture and Upper Extremity Musculoskeletal Complaints among Dentistry Students. Turk J Public Health 20(1):70–79.
4. Andrew NG, Hayes MJ, and Polster A. (2016). Musculoskeletal Disorders and Working Posture among Dental and Oral Health Students. Healthcare (Basel, Switzerland) 4(1):13.
5. Atalayın, Ç., Tezel, H. Banu Önl, Murat Balkıs, and Timur Köse. (2013). Diş Hekimliği Öğrencilerinde Tükenmişlik: Ön Çalışma-Burnout Among Dental Students: A Pilot Study. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry 47(3):6–18.