DİŞ HEKİMLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN ERGONOMİ İLİŞKİLİ KAS-İSKELET SİSTEMİ SORUNLARI, KİNESTEZİ VE TÜKENMİŞLİK DÜZEYLERİ: CİNSİYETE ÖZGÜ FARKLILIKLAR

Author:

Ergan Mesut1ORCID,Ercan Sabriye2ORCID,İnce Parpucu Tuba1ORCID,Başkurt Ferdi1ORCID,Başkurt Zeliha1ORCID

Affiliation:

1. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ

2. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ

Abstract

Amaç: Bu çalışmanın amacı, diş hekimliği öğrencilerinin ergonomik risk seviyelerinin, mesleki kas-iskelet sistemi sorunlarının, kinestezi farkındalıkları ve tükenmişlik seviyelerinin belirlenmesi ve bu durumun cinsiyete özgü farklılıklarının irdelenmesidir. Yöntem: Kesitsel bir araştırma olarak planlanan bu çalışma XXX Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde öğrenim gören 80 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirildi. Araştırmanın verileri, Sosyo–Demografik Veri Formu, Cornell Kas İskelet Rahatsızlık Skalası, Modifiye Hızlı Üst Ekstremite Değerlendirme Formu, Kinestezi ve Proprioseptif Farkındalık Anketi ve Maslach Tükenmişlik Ölçeği kullanılarak toplandı. Verilerin istatistiksel analizinde, tanımlayıcı istatistikler kullanıldı. Normal dağılıma uygunluk Shapiro-Wilk testi ile analiz edildi. Bağımsız gruplara göre yapılan karşılaştırmalarda Mann Whitney U testi ve kategorik değişkenler arasındaki ilişkilerin tespit edilmesi için Monte Carlo düzeltmeli ki-kare analizi kullanıldı. Çalışmada p0,05). Duygusal tükenmişlik ve kişisel başarı alt boyutlarında cinsiyete özgü fark saptanmazken (p>0,05) erkeklerin duyarsızlaşmalarının kadınlara göre yüksek olduğu belirlendi (p=0,006). Sonuç: Bu çalışma, diş hekimliği öğrencilerinin ergonomik risk seviyelerinin yüksek olduğunu, mesleki kas iskelet sistemi problemlerinin ve tükenmişliğin meslek hayatına başlamadan önce gelişebileceğini göstermektedir. Diş hekimliği öğrencilerine ergonomik eğitimin ve günlük yapılabilecek egzersizlere yönelik derslerin verilmesinin bu problemlerin azaltılmasında yardımcı olabileceği düşünülmektedir.

Publisher

Ergonomi

Reference60 articles.

1. Aboalshamat, Khalid T. (2020). Nordic Assessment of Occupational Disorders among Dental Students and Dentists in Saudi Arabia. Journal of International Society of Preventive & Community Dentistry 10(5):561–68.

2. Akyüz, İ. (2015). Hemşirelerin Tükenmişlik ve Depresyon Düzeylerinin Çalışma Koşulları ve Demografik Özellikler Açısından İncelenmesi. İşletme ve İktisat Çalışmaları Dergisi 3(1):21–34.

3. Altaş N, Çukurova Yılmaz Z, Uzun E. V. (2022). Evaluation of the Working Posture and Upper Extremity Musculoskeletal Complaints among Dentistry Students. Turk J Public Health 20(1):70–79.

4. Andrew NG, Hayes MJ, and Polster A. (2016). Musculoskeletal Disorders and Working Posture among Dental and Oral Health Students. Healthcare (Basel, Switzerland) 4(1):13.

5. Atalayın, Ç., Tezel, H. Banu Önl, Murat Balkıs, and Timur Köse. (2013). Diş Hekimliği Öğrencilerinde Tükenmişlik: Ön Çalışma-Burnout Among Dental Students: A Pilot Study. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry 47(3):6–18.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3