İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ENDİŞESİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER: MERSİN İLİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Author:

KORKMAZ Mehmet1ORCID,ŞAHİN Halim2ORCID

Affiliation:

1. Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Orman Fakültesi

2. ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ, LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ

Abstract

İklim değişikliği günümüzün en çok odaklanılan sorunlarından biri olup hem azaltım hem de uyum konusunda çözüm arayışları devam etmektedir. İklim değişikliği kapsamında ulusal ve uluslararası düzeyde oluşturulan politikaların ve eylemlerin başarısı ancak etkin bir kamuoyu desteği ile mümkün olacaktır. Bu bağlamda kamuoyunun iklim değişikliği endişesini ne düzeyde algıladığının ve endişe düzeylerini etkileyen faktörlerin belirlenmesi önem arz etmektedir. Bu çalışmada Mersin ilinde farklı toplum kesimlerinin iklim değişikliği ile ilgili algıları ve endişe düzeylerinin belirleyicileri ortaya koyulmuştur. Çalışmada veriler anket tekniği ile toplanmıştır. İklim değişikliği endişesini etkileyen faktörler lojistik regresyon analizi ile belirlenmiştir. Çalışma sonuçlarına göre endişe düzeyinin belirleyicileri olan sosyo-demografik değişkenler, yaş ve eğitim düzeyidir. Eğitim düzeyi arttıkça iklim değişikliği endişesinin arttığı belirlenmiştir. Yaş grupları açısından ise yaşlı bireyler genç bireylere göre daha az endişelidir. İklim değişikliğine ilişkin algılar ile endişe arasındaki ilişki değerlendirildiğinde endişe düzeyini artıran algılar: (a) İklim değişikliğinin yaşamı olumsuz etkilediği algısı, (b) Yerel yönetimlerin gerekli önlemleri aldığı düşüncesi, (c) İklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin azaltılmasına katkı sağlayacak ürünlerin daha pahalı olmasına rağmen tercih edilme düzeyi şeklinde sıralanmaktadır.

Publisher

Turkish Journal of Forest Science

Subject

General Materials Science

Reference38 articles.

1. Ağıralan, E. (2022). Kentlilerin iklim değişikliği algısı: İstanbul Örneği. Doktora tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

2. Akalın, M. (2014). İklim değişikliğinin tarım üzerindeki etkileri: bu etkileri gidermeye yönelik uyum ve azaltım stratejileri. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7 (2), 351-378.

3. Albayrak, A.N. & Atasayan, Ö. (2017). The analysis of climate change awareness at local level / Gebze case. TUBAV Bilim, 10(4), 1-10.

4. Avcı, M. & Korkmaz, M. (2021). Türkiye’de orman yangını sorunu: Güncel bazı konular üzerine değerlendirmeler. Turkish Journal of Forestry, 22 (3), 229-240.

5. Baş, T. (2010). Anket. Seçkin Yayıncılık, Ankara

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3