Affiliation:
1. Manisa Milli Eğitim Müdürlüğü
2. UŞAK ÜNİVERSİTESİ, EĞİTİM FAKÜLTESİ
Abstract
: Bu araştırmada İlkokul Sosyal Bilgiler Dersine Yönelik Akademik Risk Alma (İSBARA) ölçeği geliştirilmesi amaçlanmıştır. Kesitsel tarama yöntemi kullanılmıştır. Çalışma grubu Manisa ilinde öğrenim gören ve kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemiyle seçilen ve gönüllü olarak çalışmaya katılan öğrencilerden oluşmaktadır. İlkokul 4. Sınıftan 374 (% 51) ve ortaokul 5. Sınıftan 358 (%49) öğrenci olmak üzere toplam 732 öğrenci çalışmaya katılmıştır. Elde edilen verilerle tamamlanan bu ölçek 3 faktör ve 17 maddeden oluşmaktadır. Bu çalışmada ölçeğin Kaiser Meyer Olkin (KMO) örneklem yeterliği katsayısı .87, toplam varyansı % 47 ve Cronbach alfa iç tutarlılık katsayısının ise .82 olduğu hesaplanmıştır. Bu değerler ilkokul Sosyal Bilgiler dersinde akademik risk alma eğilimini ölçmek için geliştirilen ölçeğin geçerli ve güvenilir olduğunu göstermektedir. Ölçeğin ilkokul Sosyal Bilgiler dersinde akademik risk alma eğilimi ile farklı değişkenler arası ilişkileri tespit etmeyi amaçlayan araştırmalarda kullanılmak üzere ekonomik ve işlevsel olacağı ayrıca ilgili alana katkı sunacağı düşünülmektedir.
Publisher
Milli Egitim Bakanligi Milli Egitim Dergisi
Reference31 articles.
1. BEGHETTO, R. A. (2009). Correlates of intellectual risk taking in elementary school science. Journal of Research in Science Teaching, 46 (2), 210-223.
2. BÜYÜKÖZTÜRK, Ş. (2015). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. (21. Baskı). Pegem Akademi.
3. BYRNE, B. M. (2016). Structural equation modeling with amos: basic concepts, applications, and programming. (3rd Edition). Routledge.
4. CAN, A. (2017). SPSS ile bilimsel araştırma sürecinde nicel veri analizi. (5. Baskı). Pegem Akademi.
5. CLİFFORD, M. M. (1988). Failure tolerance and academic risk taking in ten-to twelve-year-old students. British Journal of Educational Psychology, 58, 15-27.