Sekiz Haftalık Goalball Antrenmanlarının, Tipik Gelişim Gösteren Çocukların Reaksiyon Zamanı ve Dikkat Performansları Üzerine Etkisi
Affiliation:
1. Çukurova Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi
Abstract
Goalball oyunu, görme engelliler tarafından oynanan paralimpik bir spor dalıdır. Bu çalışma, sekiz haftalık goalball antrenmanlarının tipik gelişim gösteren çocukların reaksiyon zamanı ve dikkat performanslarına etkisini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya, bir ilköğretim okuluna devam eden ve tipik gelişim gösteren 8. sınıf öğrencileri (8 kadın, 9 erkek olmak üzere 17 öğrenci) gönüllü olarak katılmıştır. Bu öğrenciler, 8 kişi Goalball Grubu (GG) ve 9 kişi Kontrol Grubu (KG) olarak basit rasgele örnekleme yöntemiyle 2 gruba ayrılmıştır. GG’na 8 hafta boyunca haftada 2 gün, günde 60 dakika goalball antrenmanı yaptırılmıştır. KG ise bu sürede düzenli bir spor aktivitesine katılmamıştır. Tüm katılımcıların dikkat performansları ve reaksiyon zamanları 8 hafta öncesi ve sonrası ölçülmüştür. Katılımcıların dikkat performanslarında d2 dikkat testi kullanılmıştır. Reaksiyon zaman ölçümlerinde disklere dokunma testi uygulanmıştır. İstatistiksel analizlerde, gruplararası karşılaştırmalarda Mann-Whitney U testi uygulanmıştır. Çalışma öncesi GG ve KG arasında d2 dikkat ve reaksiyon zaman testleri karşılaştırılmıştır. İstatistiksel anlamlı bir farklılık görülmemiştir (p>0,05). Ancak 8 hafta sonrasında ise; d2 dikkat testi sonuçları arasında anlamlı bir farklılık görülmezken (p>0,05), reaksiyon zamanları yönünden GG katılımcılarının lehine olarak bir gelişme görülmüştür (p=0.004). Sadece görme engelliler tarafından oynanan goalball oyununun beden eğitimi derslerine eklenmesinin, çocukların reaksiyon zaman gelişimlerine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Publisher
Milli Egitim Bakanligi Milli Egitim Dergisi
Reference53 articles.
1. Baştuğ, G., Mollaoğullari, H., Göral, K., and Kocacan, S. (2016). Investigation of the effect of mental training method on balance and attention of 10-12 years old football players. International Journal of Psychiatry and Psychological Researches, 4:167-76. 2. Barbosa, E.O., de Oliveira Barbosa, E., Sales, D.F.O., de Moraes Pimentel, D., Vaghetti, C.A.O., Carneiro, L.S., Rodrigues-Sobral, M.M. and Monteiro-Junior, R.S. (2020). Virtual reality-based exercise reduces children’s simple reaction time. International Journal of Sports Science. 10(5), 112-116. doi: 10.5923/j.sports.20201005.03. 3. Bednarczuk, G., Molik, B., Morgulec-Adamowicz, N., Kosmol, A., Wiszomirska, I., Rutkowska, I., and Perkowski, K. (2017). Static balance of visually impaired paralympic goalball players. International Journal of Sports Science & Coaching, 12(5), 611-617. 4. Bhirud, B. G., and Chandan, L. M. (2017). Comparative study of simple auditory reaction time in blind and blindfolded sighted individuals. National Journal of Physiology, Pharmacy and Pharmacology, 7(1), 64. 5. Büyüköztürk, Ş. (2008). Çakmak, E.K., Akgün, Ö.E., Karadeniz, Ş., Demirel, F., Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.
|
|