Affiliation:
1. Bahçeşehir Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Rehberlik ve psikolojik danışma
2. HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ, EĞİTİM FAKÜLTESİ
3. ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ, ODTÜ KUZEY KIBRIS KAMPUSU (KKTC-GÜZELYURT)
Abstract
Son yıllarda, psikolojik danışma eğitimi veren kurumların öğrencilerinin akademik olmayan özellikleriyle ilgili olan mesleğe ilişkin kişisel eğilimlerinin (MİKE) değerlendirilmesi, izlenmesi ve geliştirilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Bu nedenle mesleğe ilişkin kişisel eğilimlerin hangi psikolojik yapılar tarafından yordandığının ortaya çıkarılması daha etkili psikolojik danışman yetiştirmede önemli görünmektedir. Bu araştırmada lisansüstü düzeyde eğitim alan psikolojik danışma ve rehberlik öğrencilerinin, psikolojik /ego sağlamlıklarının MİKE’lerini yordayıp yordamadığı ve bu yordama ilişkisinde öznel iyi oluşlarının aracı rol oynayıp oynamadığı sorusuna yanıt aranmıştır. Araştırmanın yanıt aranan diğer soru lisansüstü psikolojik danışma ve rehberlik öğrencilerinin cinsiyetlerine. eğitimlerinin yüksek lisans ya da doktora düzeyinde olmalarına, çalıştıkları kurum ve ünvana göre MİKE’lerinin değişip değişmediğidir. Bu amaçla 253 lisansüstü öğrencisinden, altı alt boyutu olan Mesleğe İlişkin Kişisel Eğilimleri Değerlendirme Ölçeği (MİKEDÖ, Öznel İyi Oluş Ölçeği ve Ego Sağlamlığı Ölçeği aracılığı ile veri toplanmıştır. Yapılan hiyerarşik regresyon analizi sonuçları psikolojik danışmanların psikolojik sağlamlıklarının MİKE’lerini yordadığı ve öznel iyi oluşlarının da bu yordamada aracı rol oynadığını göstermektedir. Katılımcıların cinsiyetlerine göre MİKE’lerin değişmediği, eğitim düzeylerine göre MİKEDÖ’nün bir alt boyutunda fark olduğu, çalıştıkları kurum ve ünvana göre ise MİKEDÖ’nin toplam puanı ile dört alt boyutunda, okullarda ve Rehberlik Araştırma Merkezlerinde psikolojik danışman olarak çalışanlar lehine fark olduğu saptanmıştır. Bulgular alanyazına göre tartışılmış ve bazı öneriler sunulmuştur.
Publisher
Milli Egitim Bakanligi Milli Egitim Dergisi
Reference78 articles.
1. Abu-Bakar, A. Y., & Ifdil, I. (2020). The psychological well-being and self-compassion on Malaysian teachers of counseling and guidance. Acta Counseling and Humanities, 1(1), 63–65. https://doi.org/10.46637/ach.v1i1.12
2. Aladağ, M. (2013) Rehberlik ve psikolojik danışmanlık programlarında psikolojik danışma uygulaması öncesinde psikolojik danışma becerileri eğitimi: Betimsel bir inceleme. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 13(1), 55-79.
3. American Counseling Association. (2014). ACA code of ethics. Alexandria, VA: Author.
4. Avcı, D., Poyrazlı, Ş. ve Gençoğlu, C. (2020).Türkiye’de psikolojik danışma verehberlik (pdr) lisansüstü eğitimine ilişkin bir değerlendirme, PDR lisansüstü öğrencilerinin görüşleri, Milli Eğitim Dergisi , 49 (228) , 175-213. https://doi.org/10.37669/milliegitim.756760
5. Bajaj, B., & Pande, N. (2015). Mediating role of resilience in the impact of mindfulness on life satisfaction and affect as indices of subjective well-being. Personality and Individual Differences. Available online 12 September 2015.