K12 Beceriler Çerçevesi Türkiye Bütüncül Modeli Kapsamında Ortaöğretim Felsefe Grubu Alan Becerileri

Author:

DUMAN Ekrem Ziya1ORCID,KADIOĞLU SibelORCID,PARMAKSİZ MehmetORCID,BULUT FundaORCID,AKMAN EsraORCID,ŞİŞMAN BegümORCID,UYSAL GözdeORCID,AKKAYA LeventORCID,ATEŞOCAK ÖznurORCID

Affiliation:

1. Gazi Üniversitesi

Abstract

Türk Milli Eğitim sisteminin, çağdaş nitelikte eğitim düzeyine yükselebilmesi ve 21. Yüzyıl becerileri ile uyumu yakalaması adına beceri temelli öğretimi esas alan K12 Beceriler Çerçevesi Türkiye Bütüncül Modeli kapsamında felsefe grubu alan becerilerine de yer verilmiştir. Felsefe grubu alan becerileri; MEB’in üst politikalarında yer alan değerleri taşıyan, yenilikçi, ilerlemeci, evrensel niteliklere ulaşma ve bireylere çağın ihtiyaç duyduğu donanımları kazandırma amacı çerçevesinde oluşturulmuştur. Felsefe grubu derslerinin hedeflerinin Bütüncül Modelin tümüne büyük ölçüde yansıdığını söylemek olanaklıdır. Modelin içinde alan becerilerine yer verilmesi; felsefe grubu derslerinde bütüncül olarak bireyin duyusal, duygusal ve bilişsel düzeylerinde istenilen başarıyı sağlamaya olanak tanıyacaktır. Felsefe grubu olarak ifade edilen felsefe, sosyoloji, psikoloji ve mantık derslerini içine alan beş temel alan becerisi belirlenmiştir. Bu dersler arasında psikoloji dersine ait eğitsel ve öğretimsel hedefleri barındıran beceri ve eğilimlerin Bütüncül Model’de yer alması sebebi ile ayrıca psikoloji alan becerileri yazılmamıştır. Mantık, felsefe ve sosyoloji dersleri için ise; mantıksal muhakeme, felsefi sorgulama, felsefi muhakeme, felsefi düşünce ortaya koyma ve eleştirel sosyolojik düşünme becerileri oluşturulmuştur. Bu alan becerileri altında bütünleşik becerilere, süreç bileşenlerine ve süreç bileşenlerini görünür kılacak, somutlaştıracak göstergelere yer verilmiştir. Bu yapıyı tanıtmak için, beceri temelli öğretimi esas alan çalışmalar incelenmiş, alan becerileri alan yazın doğrultusunda temellendirilmiş ve ortaya çıkan alan becerileri Bütüncül Model ile ilişkilendirilmiştir. Oluşturulan becerilerin, felsefe grubu derslerinin öğretim sürecine, büyük ölçüde temel olacağı ve süreçleri yeniden şekillendireceği öngörülmektedir. Bu doğrultudaki çalışmaların, alandaki eğitim öğretim hedeflerinin gerçekleşmesine katkı sunacağı düşünülmektedir.

Funder

MEB, Unicef

Publisher

Milli Egitim Bakanligi Milli Egitim Dergisi

Reference25 articles.

1. Bauman, Z. (2018). Sosyolojik düşünmek (Çev: A. Yılmaz). Ayrıntı Yayınları.

2. Cahn, S. M. (2018). Teaching philosophy a guide. Routledge.

3. Costello, P. J. M. (1996). Learning to philosophise and to argue a thinking skills programme for children. Analytic Teaching, 17 (1), 48-53.

4. Grauerholz, L., and Bouma-Holtrop, S. (2003). Exploring critical sociological thinking. Teaching Sociology, 31 (4), 485- 496.

5. Hahn, L. E. (1967). John Dewey on teaching philosophy in high school. Educational Theory Volume, 17 (3), 219-221.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3