Affiliation:
1. Milli Eğitim Bakanlığı
2. MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğü
Abstract
Bu çalışmanın amacı, sosyal-duygusal öğrenme becerilerinin ölçülmesinde kullanılan ölçme değerlendirme yöntemlerini ortaya koymaktır. Bu kapsamda öncelikle K12 Beceriler Çerçevesi Türkiye Bütüncül Modelinde tanımlanan beceriler kısaca ele alınmıştır. Türk eğitim sisteminde bilişsel becerilere verilen öncelik nedeniyle, sosyal-duygusal öğrenme becerilerinin hem kazandırılması hem de ölçülmesine yönelik çalışmalar ihmal edilmektedir. Ancak öğrencilerin bütüncül gelişimlerinin sağlanması için sosyal-duygusal öğrenme becerilerinin de kazandırılması ve ölçülmesi gerekmektedir. İlgili becerile genel olarak geleneksel yöntemlerle ölçülmektedir. Derleme makalesi formatında olan bu çalışmada sosyal-duygusal öğrenme becerilerinin ölçülmesinde kullanılabilecek ölçme değerlendirme yaklaşımlarından beyana dayalı ölçme değerlendirme, alternatif ölçme değerlendirme ve son olarak senaryo-temelli ve görev-temelli ölçme değerlendirme yaklaşımları açıklanmıştır. Sosyal-duygusal öğrenme becerilerinin ölçülmesinde yenilikçi ölçme değerlendirme yöntemleri, otantik ölçme değerlendirmeye olanak sağlamaktadır. Bu nedenle, geleneksel ölçme değerlendirme yöntemlerine ek olarak bu yöntemlerin de kullanılmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
Publisher
Milli Egitim Bakanligi Milli Egitim Dergisi
Reference35 articles.
1. Abrahams, L., Pancorba, G., Primi, R., Santos, D., Kyllonen, P., John, O. P., and De Fruyt F. (2019). Social-emotional skill assessment in children and adolescents: Advances and challenges in personality, clinical, and educational contexts psychological assessment. Advance Online Publication.
2. Agarwal, S. (2012). Writing a review article: For the beginners in research. International Journal of Science and Research, 3(10), 813-815.
3. Atılgan, H., Demir, E. K., Öğretmen, T., and Başokçu, T. O. (2020). The use of open-ended questions in large-scale tests for selection: Generalizability and dependability. International Journal of Progressive Education, 16(5), 216-227.
4. Boz, H. (2017). Matematiğe yönelik tutum gözlem formunun geliştirilmesi [Yüksek Lisans Tezi]. Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Konya.
5. Bülbül, S., ve Bülbül, B. (2021). Ortaokul ders kitaplarının değerlendirilmesi: Bir dereceli puanlama anahtarı geliştirme çalışması. YYÜ Eğitim Fakültesi Dergisi,18(1), 882-911.