Abstract
Amaç: Bu çalışmada, Amerika Merkez Bankası (FED)’nın para politikası karalarının seçilmiş ülkeler üzerindeki etkilerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu bağlamda özellikle politika faiz oranlarına odaklanarak FED faiz kararlarının ülkeler üzerindeki finansal etkilerini incelemektedir.
Yöntem: Çalışmada Ocak 2001- Aralık 2019 dönemi dikkate alınarak, FED politika faizi kararlarının BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) ve benzer mali ve ekonomik yapıları olması nedeniyle Türkiye’nin politika faizi üzerindeki etkileri analiz edilmiştir. Çalışmada hata düzeltme (VEC) modellerinden yararlanılarak politika faizleri arasındaki kısa ve uzun dönemli etki ortaya konmuştur. Çalışma kapsamında kullanılan veriler, Ocak 2001- Aralık 2019 dönemini kapsamakta olup Bloomberg’den elde edilmiştir. COVID-19 dönemi, farklı kırılganlıkların ortaya çıkması ve uygulanan politikalarn detaylıca incelenmesi açısından başka bir çalışma konusu olduğu için çalışma dönemi dışında tutulmuştur.
Bulgular: 2001-2019 dönemi için yapılan çalışma sonucunda ülkelerin politika faiz oranları ile FED politikaları arasında kısa ve uzun dönemli ilişki olduğu tespit edilmiştir. FED politikalarından uzun dönemde en çok etkilenen ülke Brezilya olurken, en kısa etki Güney Afrika için söz konusudur.
Özgünlük: Çalışmada elde edilen sonuçlar FED faiz kararları etkilerini tespit etmek ve uygun çözüm önerileri geliştirmek adına farklı öngörülerde bulunulması olanaklarını sunmaktadır. Bu doğrultuda FED faiz kararlarına karşı ülkelerin bundan etkilenmemeleri adına olanaklar geliştirmelerine ışık tutmaktadır.
Publisher
Istanbul Ticaret Universitesi
Reference14 articles.
1. Ağıralioğlu, S. (2021). FED’in para politikalarının kırılgan beşli ülkeleri üzerinde yayılma etkileri: Panel VAR yaklaşımı ile modelleme. Finansal Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi, 13(24), 1 -15.
2. Arora, M. V. B., & Cerisola, M. M. D. (2000). How does US monetary policy influence economic conditions in emerging markets? (No. 0-148). International monetary fund.
3. Belke, A., Kösters, W., Leschke, M., & Polleit, T. (2002). International coordination of monetary policy (No. 4). ECB Observer.
4. Büberkökü, Ö., & Kızıldere, C. (2016). ABD ve EURO bölgesi faiz oranlarının türk faiz oranı piyasası üzerindeki etkisinin incelenmesi. Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 9(2).
5. Eğilmez, M. (2009). Küresel Finans Krizi Piyasa Sisteminin Eleştirisi (4. b). İstanbul: Remzi Kitabevi.