Affiliation:
1. Tokat GAziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji A.B.D.
2. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji A.B.D.
3. SULEYMAN DEMIREL UNIVERSITY
Abstract
Giriş: Kronik servikal ağrı, dünya çapında gözlenen en yaygın kas iskelet sistemi semptomlarından biridir. Çalışmamızda tek taraflı kronik boyun ağrısı olan olguların USG’de boyun bölgesinde ve boyun bölgesine komşu kas gruplarının varsa kalınlık değişimlerini göstermeyi amaçladık.Ayrıca ayrı hasta grubunun, basınç algometride kasların ağrı eşiğindeki değişimi göstermeyi de amaçladık.
Materyal-Metot: Tek taraflı boyun ağrısı olup, servikal MRG’de disk herniyasyonu olan, EMG’ de radikülopati bulguları kanıtlanan ve 12 hafta veya üzeri ağrısı olan (kronik boyun ağrısı tanımına uyan) hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışma prospektif olarak yapılmıştır. Toplamda 32 hasta (25 kadın, 7 erkek) dahil edilmiştir. Hastaların ağrılarını değerlendirmede VAS testi, basınç algometre ile ölçüm ve boyun özürlülük testi yapılmıştır. Hastaların masseter, sternokleidomastoid kas ve trapezius kas kalınlıkları USG ile ölçülmüştür. Ayrıca her üç kasın ağrı eşikleri basınç algometre ile belirlenmiştir.
Bulgular: Hastaların yaşları 20-69 arasında değişmekte olup ortalama yaşları 49,71 ± 11,73’dur. Ağrı olan ve olmayan tarafta SKM kası ağrı eşik seviyeleri için istatistiksel anlamlı fark gözlenmemiştir (p = 0,645). Ağrı olan ve olmayan tarafta trapezius kası ağrı eşik seviyeleri için istatistiksel anlamlı fark gözlenmemiştir(p = 0,386). Ağrı olan ve olmayan tarafta masseter kası ağrı eşik seviyeleri için istatistiksel anlamlı fark gözlenmemiştir (p =0,545). Ağrı olan ve olmayan tarafta SKM kası kalınlığı için istatistiksel anlamlı fark gözlenmemiştir (p = 0,76). Ağrı olan ve olmayan tarafta trapezius kası kalınlığı için istatistiksel anlamlı fark gözlenmemiştir(p = 0,563). Ağrı olan ve olmayan tarafta masseter kası kalınlığı için istatistiksel anlamlı fark gözlenmemiştir(p = 0,603).
Sonuç: Tek taraflı kronik boyun ağrısı olan hastada, ağrı olan tarafta trapezius kasının ağrı eşiği istatistiksel anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur. Kas kalınlıklarının USG ile ölçümünde de her 3 kas için(trapezius,sternokleidomastoid kas ve masseter kası) ağrı olan ve olmayan taraf için istatistiksel anlamlı fark gösterilememiştir.
Publisher
Medical Journal of Suleyman Demirel University