Affiliation:
1. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Amaç: Amiodaron (AD), benzofuran türevi, yapısal olarak tiroksine benzeyen lipofilik bir anti-aritmik ajandır. Waughn- Williams ilaç sınıflandırma sisteminde, sınıf III potasyum kanal blokeri olarak ventriküler taşikardi tiplerine ve atriyal fibrilasyona karşı kullanılan ilaçlardan biridir. Gilaburu (Viburnum Opulus L.) dünyada Avrasya ve Kuzey Afrika’da ormanların çevresinde ve yurdumuzda en yaygın olarak Kayseri ilinde bulunan ve tıbbi kullanış amacına sahip olan kırmızı, üzümsü, bir meyvedir. Gilaburu (GL) içerdiği organik asitlerle, fenolik bileşiklerle, çeşitli aminoasitlerle, vitaminlerle yüksek anti-oksidatif, anti-proliferatif, anti-inflamatuvar etkinliğinin olduğu birçok çalışmada gösterilmiştir. Çalışmamızda; amiodaronun rat akciğer dokusu üzerinde oluşturduğu toksisite üzerine gilaburunun koruyucu etkinliğinin olup olmadığını incelemeyi amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Çalışmada 32 adet 300-350 gr ağırlığında erkek Wistar cinsi rat rastgele seçilerek, Kontrol, AD verilen grup, AD+GL verilen grup, GL verilen grup şeklinde 4 gruba ayrılmıştır. Deneyde 10 gün süre boyunca ratlara ip olarak 100 mg/kg AD, oral gavaj yoluyla 100 mg/kg gilaburu toz meyve ekstraktı serum fizyolojik içinde çözdürülerek verilmiştir. Deney sonunda akciğer dokuları alınarak immonuhistokimyasal ve histokimyasal tekniklerle incelenmiştir.
Bulgular: Yapılan histokimyasal incelemelerde AD grubuna ait akciğer dokularında oluşan hasarlanmaya karşın, kombine grupta hasarın azaldığını gözlendi. İmmunohistokimyasal boyama (TNF-α ve iNOS) sonucunda da AD grubunda boyanmanın fazla, kombine grupta boyanmanın daha az olduğu gözlenmiştir.
Sonuç: Sonuç olarak Amiodaronun oluşturduğu akciğer hasarına karşı gilaburunun koruyucu etkisinin olduğunu düşünmekteyiz.
Publisher
Medical Journal of Suleyman Demirel University
Reference42 articles.
1. Referans 1 Roden DM, Darbar D, Kannankeril PJ. Antiarrhythmic Drugs. In: Cardiovascular Medicine,Willerson JT, Wellens HJJ, Cohn JN, Holmes DR. (eds) . London; Springer, 2007; p.2085-2100
2. Referans 2 Sivritepe R, Uçak Basat S, Yiğit E, Aktaş HŞ. Amiodaron Kullanımına Bağlı Gelişen Hipotiroidi Tablosu” Konuralp Tıp Dergisi, 2018; 10(2):253-255.
3. Referans 3 Basaria S, Cooper DS. Amiodarone and the thyroid. The American journal of medicine 2005;118(7):706-14.
4. Referans 4 Abbott GW, Levi R, Antiarrhythmic Drugs In: Pharmacol Physiol Anesth Found Clin Appl. 2013; p.426–44.
5. Referans 5 Sevinç C, İlaçlara Bağlı Akciğer Toksisitesi, 10. Ulusal İç Hastalıkları Kongresi 2008, Antalya, p.130-135.