Affiliation:
1. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Kamu gücünün kişisel çıkar sağlamak amacıyla kötüye kullanılması olarak tanımlanan yolsuzluk, ekonomik, sosyal, hukuki, kültürel ve politik olmak üzere pek çok unsurdan oluşabilen önemli bir sorundur. Antik çağdan günümüze hemen hemen her toplumda görülen yolsuzluk olgusunun irdelenmesi ve uygun çözümlemelerin yapılabilmesi için bu olguyu ortaya çıkaran etkenlerin neden sonuç ilişkisi kapsamında incelenmesi gerekmektedir. Bir iktisadi olgunun, nasıl ortaya çıktığı ve bu olguya yönelik gerçekleştirilebilecek optimal politikaların neler olması gerektiği konularında iktisat biliminin yol gösterici olarak kullanabileceği en bilinen yöntem, arz- talep mekanizmasıdır ki bu yöntem yolsuzluk olgusu ile ilgili olarak da önemli tespitler yapılabilmesine katkı sunmaktadır. Bu bakış açısıyla hazırlanan bu çalışmada, “arz ve talep”, mekanizması yönteminden yararlanılarak yolsuzluk olgusunun analizi gerçekleştirilecektir.
Publisher
Avrasya Sosyo-Ekonomik Arastirmalar Dernegi (ASEAD)
Reference26 articles.
1. Abed, G. T. & S. Gupta (2002). The Economics of Corruption: An Overview. Governance, Corruption & Economic Performance, (Ed. G. T. Abed & S. Gupta), IMF Press, September, 1-19.
2. Aidt, T. S. (2003). Economic Analysis of Corruption: A Survey. The Economic Journal, 113 (November), Royal Economic Society, Published by Blackwell Publishing, Oxford, 632-652.
3. Andving, J. C. & Moene, K. O. (1990). How Corruption May Corrupt. Journal of Economic Behavior and Organization, 13, 63-76.
4. Ata, A. Y. (2009). Kurumsal İktisat Çerçevesinde Yolsuzluğun Fırsat ve Motivasyonları: AB Ülkeleri Üzerine Bir İnceleme. Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.
5. Becker, G. S. (1968). Crime and Punishment: An Economic Approach. Journal of Political Economy, 76, 169-217.