Affiliation:
1. USAK UNIVERSITY
2. MANİSA CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ, REKTÖRLÜK
3. UŞAK ÜNİVERSİTESİ
Abstract
İnsan yaşamında doğumdan yaşlılığa kadar olan süreçte temel gıda maddesi olan süt önemli bir yere sahiptir. Ancak laktoz intoleransı, inek sütüne karşı alerji, vegan beslenme alışkanlığının artması, hayvansal süt üretiminin karbon salınımına katkısının yanı sıra bitkisel sütlerin düşük kalorili olması, kolesterol ve laktoz içermemesi, diyet lifi açısından zengin olması gibi beslenme yararları tüketicileri bitki bazlı süt alternatiflerine yönlendirmiştir. Bitkisel sütler tohumların, baklagillerin, tahılların süte benzeyen su özütleri olarak tanımlanmaktadır. İçeriğinde fenolik bileşikler, fitokimyasal maddeler, antioksidanlar, oligosakkaritler gibi insan sağlığı için son derece önemli bileşikleri bulundurmaktadırlar. Ancak bu ürünlerin yapı ve tekstür olarak inek sütüne benzemesi için bazı teknolojik aşamalardan geçmesi gerekmektedir. Bu teknolojik işlemlerin zaten gıda üretim sektöründe kullanılıyor olması bitkisel süt üretiminin avantajlarından birisidir. Bitki bazlı ürünler et, balık, süt, yumurta gibi geniş ürün yelpazesine sahiptir. Bu ürünler arasında Pazar payı en yüksek olan bitki bazlı sütlerdir. Yapılan çalışmalar sonucunda bitkisel süt sektörünün her geçen yıl büyümekte olduğu hatta 2016'dan 2022'ye kadar %13,3 oranında büyüme kaydetmesi beklenmektedir. Bu derlemede bitkisel sütlerin üretimi ve insan sağlığı üzerine etkileri konularında literatür verileri derlenmiştir.
Publisher
Usak University Journal of Engineering Sciences
Reference26 articles.
1. Mert İNA, Dellal G ve Şireli T. Süt Kalitesi ve Süt -Sağlık İlişkisi, Ulusal Süt Konseyi, 2020.
2. Reyes-Jurado F, Soto-Reyes N, Dávila-Rodríguez M, Lorenzo-Leal AC, Jiménez-Munguía MT, Mani-López E and López-Malo A. Plant-Based Milk Alternatives: Types, Processes, Benefits, and Characteristics, Food Reviews International, 2021;39(4):2320–2351.
3. Özcan T and Baysal S. Vejetaryen Beslenme ve Sağlık Üzerine Etkileri, Journal of Agricultural Faculty of Uludag University, 2016; 30: 101-116.
4. Bükülmez A. Human Milk Alternatives: When To Use Which Formula?, Pediatric Practice and Research, 2020; 8(2):50-56:7.
5. Sethi S, Tiyagi SK and Anurag RK. Plant-Based Milk Alternatives an Emerging Segment of Functional Beverages: A Review, The Journal of Food Science and Technology, 2016;53(9):3408-3423.