Abstract
Son yıllarda hızla gelişen teknoloji ile birlikte insan yaşamının vazgeçilmez bir parçası haline gelen elektromanyetik alan (EMA) oluşturan cihazların gitgide artış göstermesi elektromanyetik kirliliği de beraberinde getirmektedir. Günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız cep telefonu, televizyon, radyo, mikrodalga fırın, internet vb. cihazlardan kaynaklanan elektromanyetik alana maruziyet söz konusu olmaktadır. İnsan sağlığı açısından elektromanyetik kirlilik düzeyinin belirlenmesi önem teşkil etmektedir. Bu nedenle çalışma alanlarında elektromanyetik alanın ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından belirlenen sınır değerlere uygunluğunun belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu çalışma bir özel hastanenin tüm katlarının koridorlarında ve bina önü alanında kısa süreli-anlık ölçümler alınarak gerçekleştirilmiştir. Ayrıca biyokimya laboratuvarı, manyetik rezonans (MR) operatör odası ve acil servis içinde de EMA ölçümü yapılmıştır. Her ölçüm noktasında 30 saniye aralıklarla, 6 dakikalık ölçümler alınmıştır. EMA ölçümleri 2023 yılı Mart-Nisan aylarında, Extech 480846 marka EMA ölçüm cihazı kullanılarak alınmıştır. Araştırmada, bir özel hastanenin 10 katının koridorlarında toplam 27 ölçüm noktasında, acil servis içerisindeki 3 ölçüm noktasında, biyokimya laboratuvarında iki cihaz yanı ve laboratuvar orta noktası olmak üzere 3 ölçüm noktasında ve hastane binası dışı alanında 3 ölçüm noktasında, MR operatör odasında olmak üzere toplam 37 ölçüm noktasında EMA ölçümleri alınmıştır. En yüksek EAmax değeri 10. katta (ameliyathane katı) ölçülürken; en düşük EAmax değeri 7. katta (doğumhane servisi) ölçülmüştür. Tüm katlarda ölçülen EMA değerleri, ulusal ve uluslararası kuruluşlarca belirlenen sınır değerlerin altındadır. Ayrıca, elektromanyetik kirliliğin gün geçtikçe artması nedeniyle, EMA ölçümlerinin periyodik olarak tekrarlanması önerilmektedir.
Publisher
Usak University Journal of Engineering Sciences
Reference15 articles.
1. Yakıncı ZD. Elektromanyetik Alanın İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri, İnönü Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Dergisi, 2016;4(2):44-54.
2. Yörük E, Çam N, Öztürk BC. Güvenli Çalışma Ortamları İçin Radyasyon Riskinin Değerlendirilmesi, DEÜ FMD, 2021;23(68):357-367.
3. Dökmeci AH, Aksan Ö. Çorlu Devlet Hastanesindeki Elektromanyetik Alanların (EMA) Sağlık Çalışanlarına Olası Sağlık Etkileri, Karaelmas İş Sağlığı ve Güvenliği Dergisi, 2019;3(1):53-61.
4. Ağuş M, Akbel E. Sağlık Çalışanlarında Fiziksel Risk Etmenlerinin Değerlendirilmesi, İş Sağlığı ve Güvenliği Akademi Dergisi, 2020;3(3):230-237.
5. Çal S. Sağlık Sektöründe Çalışanların Elektromanyetik Alan Maruziyetinin Belirlenmesi ve Çözüm Önerilerinin Geliştirilmesi, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlık Tezi, Ankara; 2016.