Türkiye’nin Düzensiz Göçle Mücadele Stratejisine İlişkin Bir Değerlendirme

Author:

Çataklı İsmail1ORCID

Affiliation:

1. İçişleri Bakanlığı

Abstract

Bu çalışmada, Türkiye’nin düzensiz göçle mücadele amacıyla geliştirdiği strateji ve uygulama sonuçları değerlendirilmiştir. Bu çerçevede; Türkiye’de düzensiz göçle mücadele bakımından bütüncül bir strateji geliştirilip etkili şekilde uygulamaya geçirilip geçirilemediği, stratejisinin özgünlüğü, uygulanabilirliği, zayıflıkları, güçlü yönleri ve zorluklarının uygulama sonuçlarıyla birlikte değerlendirilmesi, düzensiz göçle mücadelede diğer ülkelerden ayrışan örnek nitelikte özgün yönlerin bulunup bulunmadığının araştırılması hedeflenmiştir. Türkiye’nin düzensiz göçle mücadele amacıyla, kaynağında başlayan ve yine kaynağında biten; düzensiz göçün kaynağında önlenmesi, etkili sınır güvenlik tedbirleri alınması, ülke içinde düzensiz göçle etkili mücadele yürütülmesi ve yakalanan düzensiz göçmenlerin insan haklarına uygun olarak geri gönderilmelerinin sağlanması şeklinde dört ayaklı bir mücadele stratejisini benimsediği anlaşılmaktadır. Geliştirilen stratejinin bütünleşik ve kapsayıcı bir nitelik taşımaktadır. Bu nitelikler, kaynak ülkeye odaklanması ve bu kapsamda dünya ölçeğinde mukayese durumunda bile öne çıkacak oranda kaynak ayırması, sınırlarında yasa dışı girişleri engellemeye dönük yoğun fiziki ve teknik kapasite geliştirmesi ve faaliyet yürütmesine rağmen uluslararası hukuktan doğan yükümlülüklerinin gereği olarak korumaya muhtaç olanların başvuru yollarını açık tutması, idari gözetime alternatif yükümlülükler geliştirmek yoluyla teknik kapasite yetersizliğinin önüne geçecek çözüm üretmiş olması ve gönüllü geri dönüş mekanizmasının hayata geçirilmesi yoluyla sınır dışına daha insani alternatifler üretmesinin özgün nitelikte olduğu görülmektedir. Öte yandan; Ülke içinde düzensiz göç ile mücadelenin önemli bir ayağını oluşturan ve çekim etkisini kırmak için önem taşıyan kaçak çalışma konusunda istenilen mesafenin alınamadığı, içerde yakalan düzensiz göçmenler arasında, ülkeye yasal yollardan gelip daha sonra düzensiz göçmen durumuna düşenlerin oranının artmakta olduğundan vize rejiminin değerlendirilmesi de dahil olmak üzere güncel tedbirler alınması gerektiği değerlendirilmektedir

Funder

Çalışma, kamusal, özel, ticari nitelikte ya da kâr amacı gütmeyen herhangi bir kurumdan destek alınmadan hazırlanmıştır.

Publisher

International Journal of Economics, Politics, Humanities & Social Sciences

Reference44 articles.

1. AA (2023). “Küresel Mülteci Forumu Şimdilik Umut Vadediyor”, AA Haber, (2020, 03 Ocak), https://www.aa.com.tr/tr/analiz/kuresel-multeci-forumu-simdilik-umut-vadediyor/1675747 adresinden 19 Nisan 2023 tarihinde alınmıştır.

2. AFAD (2023). “202f3 Yılı Performans Programı”, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, https://www.afad.gov.tr/kurumlar/afad.gov.tr/e_Kutuphane/Kurumsal-Raporlar/2023-Program-Butce-Performans-Programi-20221114_kapakli.pdf adresinden 19 Mayıs 2023 tarihinde alınmıştır.

3. Asayiş (2023). Asayiş Daire Başkanlığı, Gündem, http://www.asayis.pol.tr/uygulamalar adresinden 19.Nisan 2024 tarihinde alınmıştır.

4. ÇSGB (2021). Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Haberler, https://www.csgb.gov.tr/uigm/haberler/uluslararasi_isgucunun_kayitli_istihdaminin_tesviki_icin_kurumlararasi_calisma_grubu_ilk_toplantisi_gerceklestirildi/, adresinden 19 Nisan 2024 tarihinde alınmıştır.

5. ÇSGB (2022). Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İstatistikler, https://www.csgb.gov.tr/istatistikler/calisma-hayati-istatistikleri/resmi-istatistik-programi/calisma-izin-istatistikleri/ adresinden 19.04.2024 tarihinde alınmıştır.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3