Affiliation:
1. ZONGULDAK BULENT ECEVİT UNIVERSITY
2. BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ, MALİYE BÖLÜMÜ
Abstract
Türkiye’de bireyler, genellikle vergi yükünün yüksekliğinden şikâyet ederler. Çalışma, matematiksel olarak ölçülebilen objektif vergi yükü ve literatürde ölçülmesinin oldukça zor olduğu ifade edilen subjektif vergi yükünü ölçmeyi amaçlamıştır. Bu amaç doğrultusunda Yapısal Eşitlik Modelinden yararlanılan çalışmada, objektif vergi yükü üzerinde; gelir düzeyi ve ödenecek verginin, subjektif vergi yükü üzerinde ise vergi adaleti, vergi karmaşıklığı, hükümete güven ve vatandaşlık bilincinin etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Çalışma, subjektif vergi yükünün (%58) objektif vergi yükünden (%25, %33) yüksek olduğunu ortaya koyması bakımından literatürdeki çalışmalardan ayrılmaktadır. Bu bağlamda çalışma, literatüre özgün ve önemli katkılar sunmaktadır.
Reference85 articles.
1. Akdoğan, A. (2017), Kamu Maliyesi Gözden Geçirilmiş ve Genişletilmiş (18.Baskı), Ankara: Gazi Kitabevi.
2. Aktan, C.C. & H. Çoban (2006), “Vergileme Ekonomisi ve Vergileme Psikolojisi Perspektiflerinden Vergiye Karşı Tutum ve Davranışları Belirleyen Faktörler”, içinde: C.C. Aktan vd., Vergileme Ekonomisi ve Vergileme Psikolojisi (137-158), Ankara: Seçkin Yayıncılık.
3. Aktan, C.C. (2001), Kamu Ekonomisi ve Kamu Maliyesi, İzmir: Anadolu Matbaacılık.
4. Alm, J. & B. Torgler, (2006), “ Culture Differences and Tax Morale in the United States and in Europe”, Journal of Economic Psychology, 27(2), 224-246.
5. Alm, J. et al. (1998), “Extending the Lessons of Laboratory Experiments on Tax Compliance to Managerial and Decision Economics”, Managerial and Decision Economics, 194(5), 259-275.