Kapadokya Krallığı Döneminde Pınarbaşı

Author:

Duman HarunORCID

Abstract

Eskiçağda Anadolu’ya gelen Asurlu Ticaret Kolonileri, Kayseri’de bulunan Kaniš Karum’u kendilerine merkez yapmalarıyla bölge önemli bir hale gelmiş ve dolayısıyla Pınarbaşı’nın da önemi artmıştır. Bu dönemde Pınarbaşı’ndan birçok ticaret kervanı ve ticaret yolu geçmiştir. Yazının da ticari ilişkiler vasıtasıyla Anadolu’ya gelmesi ile birlikte çivi yazısı özellikle Kaniš’te kullanılmaya başlanmıştır. Bu sayede Eskiçağda Kayseri ve dolayısıyla Pınarbaşı hakkında önemli bilgiler günümüze kadar ulaşmıştır. Anadolu’da Perslerin hâkimiyetinde kurulan yerel yönetimlere satraplar atanmış ve bunların Anadolu’daki en büyüğüne Kapadokya ismi verilmiştir. Büyük İskender'in, Persler ile savaşmasını fırsat bilen kral 1. Ariarathes, kendisini Kapadokya satrapı olarak ilan etmiştir. Kendisinden sonra gelen 3. Ariarathes, MÖ 255 yılında Grekçe “Basileos” unvanını kullanarak kral unvanını almıştır. Bu kral, Ariaratheia (Pınarbaşı) adlı bir yerleşim yerini daha da yaşanılır hale getirerek burayı krallığın başkenti yapmıştır. 3. Ariarathes’in yerine gelen 4. Ariarathes ise krallığın başkentini Mazaka’ya (Kayseri) taşımıştır. Anadolu’nun büyük bir kısmını adım adım gezen İskoç Arkeolog William Ramsay, 1888 yılında yayınladığı ''Anadolu'nun Tarihi Coğrafyası'' adlı eserinde Pınarbaşı (Aziziye) ilçesi ile ilgili bilgi vermekte ve bölgenin eskiçağlarda ve yakın zamanlarda aldığı isimlere değinmektedir. Ramsay, ayrıca Pınarbaşı’ndan geçen Tsamantos (Zamantı) Irmağı hakkında da bilgiler vermektedir. Strabon’un bahsettiği Karmalis Çayı’nın Malatya ili sınırlarından geçen Tohma Çayı olamayacağını ve Karmalis’in, Tsamantos olması gerektiğini delilleriyle açıklamıştır.

Publisher

Sosyal Bilimler Dergisi - Kayseri University Journal of Social Sciences

Reference33 articles.

1. Akay, T. (2019). Kuruluşundan Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadar Aziziye kazası (Pınarbaşı) ve çevresinde at yetiştiriciliği. Kafdağı Dergisi, 4(2), 140-159.

2. Albayrak, İ. (2003). Kaniš Karumu’nun bir mektubu. Archivum Anatolicum, 6(1), 1-9.

3. Arslan, M., & Bulut, E. (2017) Eskiçağda Kappadokia bölgesinin sınırları. Journal of History Studies, 9(2), 49-65.

4. Bayram, S. (1994, 5-9 Eylül). Kültepe metinlerinde geçen yeni yer adları ve bunların değerlendirilmesi [Bildiri Sunumu]. XI. Türk Tarih Kongresinde sunulan bildiri, Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara.

5. Bozkurt, M. (2016). Pınarbaşı-Aziziye. Pınarbaşı Belediyesi Kültür Yayınları.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3