Sürdürülebilir Kırsal Kalkınmada Mikro Kredinin Kadın Girişimciliğine Etkisi: İzmir Örneği

Author:

ÖZBEY Makbule Dilasa1,YILDIZ Abdunnur2

Affiliation:

1. FIRAT ÜNİVERSİTESİ, SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ

2. Fırat Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü

Abstract

Ülkelerin ekonomik ve sosyal gelişmelerinin en önemli dinamiklerinden biri girişimciliktir. Ülkeler ekonomik kalkınmalarını ve büyümelerini gerçekleştirmek için girişimcilik potansiyeline sahip bireylere destek vermelidir. Kadınlar her zaman için sosyal ve ekonomik yaşamın çok önemli bir parçası olmuştur. Birçok ülkede ve Türkiye’de başarılı bir şekilde yürütülen mikro kredi; özellikle yoksul kadınlara gelir getirici faaliyette bulunmalarını teşvik etmek amacıyla faizsiz ve kefilsiz şekilde verilen düşük miktarlı girişim sermayesi olarak tanımlanmaktadır. Özellikle kırsalda yaşayan kadınlara olan güveni esas alan ve onların yoksulluğunu ortadan kaldırma amacında olan mikro kredi uygulamaları, kadınların toplumda sosyal ve ekonomik anlamda güçlenmesine yardımcı olabilir. Bu çalışmada, İzmir ilinde mikro kredi sisteminin işleyişi ve mikro kredi sisteminin kadınlar üzerindeki sosyal ve ekonomik etkileri incelenmiştir. Bu amaçla İzmir Grameen Bankası Mikro Finans Şubesi ile iş birliği yapılarak mikro kredi kullanan 66 kadın girişimci ile yüz yüze görüşülüp çoktan seçmeli anket uygulaması yapılmıştır. Araştırma sonucunda, İzmir'de mikro kredi kullanan kadınların sistemden büyük ölçüde memnun oldukları ve mikro kredinin ekonomik ve sosyal yaşantılarına önemli katkılar sağladığı belirlenmiştir. Ancak verilen kredi miktarının yetersizliği ve pazarlama gibi bazı sorunlarla karşılaştıkları sonucuna ulaşılmıştır.

Publisher

Bitlis Eren University

Subject

General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science

Reference32 articles.

1. Adaman, F. & Bulut, T. (2007). 500 Milyonluk Umut Hikâyeleri, İstanbul, İletişim Yayınları.

2. Appah, E., John, M.S. & Soreh, W. (2012). An Analysis of Microfinance and Poverty Reduction in Bayelsa State Of Nigeria, Arabian Journal of Business and Management Review, 1(7), 38-57.

3. Arora, S. & Meenu, M. (2010). Microfinance Intervention: An Insight into Related Literature with Special Reference to India, American Journal of Social and Management Sciences, 1(1), 44-54.

4. Aysan, A.F. & Dumandağ, D. (2014.) Kalkınmada Yeni Yaklaşımlar, Ankara, İmge Kitabevi. Burtan Doğan B. & Kaya, M. (2013). Yoksullukla Mücadelede Mikro Kredi Sistemi, Diyarbakır Örneği, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 12(45), 144-170.

5. Can, Y. & Karataş, A. (2007). Yerel Ekonomilerde Kalkınmanın İtici Gücü Olarak Kadın Girişimcilerin Rolü Ve Mikro Finansman: Muğla İli Örneği, Selçuk Üniversitesi Karaman İ.İ.B.F. Dergisi, Yerel Ekonomiler Özel Sayısı, 251-261.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3