Affiliation:
1. ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ, SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
2. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ, İŞLETME FAKÜLTESİ, SAĞLIK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ
3. İSTANBUL ESENYURT ÜNİVERSİTESİ, SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
Abstract
Depremler ciddi can ve mal kayıplarına neden olabilmektedir. 06.02.2023 tarihinde gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremler ile son dönemlerde ana konu olan deprem, bilimsel veriler ışığında değerlendirilmesi ve gerekli adımların atılması büyük önem arz etmektedir. Birçok ülkede çeşitli şiddetlerde deprem olmakla beraber, ortaya çıkan sonuçlar ülkeden ülkeye göre farklılık arz etmektedir. Benzer şekilde toplumların deprem algısı ve yaklaşımı da birbirinden farklılaşmaktadır. Deprem öncesi, deprem süreci ve deprem sonrası toplumların tutum ve davranışlarının incelenmesi ve buna göre çeşitli faaliyetlerinin yürütülmesi yararlı olacaktır. Çalışmada depreme maruz kalmış kişilerin psikolojik etkilerine odaklanmıştır. Çalışmanın amacı, depreme maruz kalmış bireylerde depremin psikolojik etkilerini ortaya üzere bir ölçek geliştirmektir. Araştırma, Kasım 2022 Düzce veya Ocak 2020 Elâzığ depremlerinden en az birini yaşamış 18 yaş üstü 501 kişi ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara anket kavramsal yapı ve madde havuzunun oluşturulması, uzman görüşünün alınması, pilot çalışma yapılması, test yeniden test güvenilirliği yapılması aşamalarından sonra uygulanmıştır. Araştırmanın anketi hazırlanırken kavramsal yapı literatüre dayandırılarak oluşturulmuştur. Bu kavramsal yapıya uygun olarak da soru havuzu araştırmacılar tarafından oluşturulmuştur. Çalışma kapsamında elde edilen verilerin analizinde IBM SPSS ve AMOS paket programlarından faydalanılmıştır. Açımlayıcı faktör analizi, doğrulayıcı faktör analizi, iç tutarlılık güvenilirliği için madde analizi ve CR/AVE değerlerinin hesaplanması gibi analizler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre “Boşlama, Sosyal Sağlık, Ruhsal Değişim, Travma Kaygısı, Olgunlaşma, Kaçınma” şeklinde ifade edilen 6 faktör ve 41 ifadeden oluşan bir ölçek geliştirilmiştir. Geliştirilen ölçeğin depreme maruz kalan bireylerin psikolojik etkilerini ölçmede kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ölçeğin, deprem sonrası depremzedelere yönelik sunulacak psiko-sosyal hizmetlere fikir vermesi adına önemli bir rehber olacağı öngörülmektedir.
Publisher
Dicle Universitesi Sosyal Bilimler Enstitusu Dergisi
Reference24 articles.
1. AFAD (2019). Afet yönetimi kapsamında 2019 yılına bakış ve doğa kaynaklı olay istatistikleri. Erişim Adresi: https://www.afad.gov.tr/kurumlar/afad.gov.tr/e_kutuphane/kurumsal-raporlar/afet_istatistikleri_2020_web.pdf. Erişim Tarihi: (11.02.2022).
2. Akkaya T., Kırımlı Y., & Polat T. (2001). Deprem yardımlarında yararlanan kişilerin değerlendirme raporu. İstanbul Üniversitesi Yayınları, N:4283 İstanbul.
3. Armenian, H. K., Morikawa, M., Melkonian, A. K., Hovanesian, A. P., Haroutunian, N., Saigh, P. A., Akiskal, K., & Akiskal, H. S. (2000). Loss as a determinant of PTSD in a cohort of adult survivors of the 1988 earthquake in Armenia: implications for policy. Acta Psychiatrica Scandinavica, 102, 58–64.
4. Armenian, H.K., Morikawa, M., Melkonian, A.K., Hovanesian A., Akiskal, K., Akiskal, H.S. (2002). Risk factors for depression in the survivors of the 1988 Earthquake in Armenia. J Urban Health, 79, 373–382.
5. Bryman, A., & Cramer, D. (2001). Quantitative data analysis with SPSS release 10 for Windows. Routledge.
Cited by
9 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献