TÜRKİYE’DE KÜRESELLEŞMENİN ETKİSİYLE YAŞANAN YOKSULLUĞUN TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ ÇERÇEVESİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ

Author:

DOYRAN Muhabbet1ORCID

Affiliation:

1. İstanbul Aydın Ünivesitesi

Abstract

Küreselleşme, olarak nitelendirilen bu yeni anlayışla devletin ekonomiden işletmeci olarak yer alması istenmemiştir. Devletin yerine özel sektörün alınmasının istendiği sistemle ilgili dünyada kamu işletmelerinin özelleştirilmesi bu sistemin amaçları arasındadır. Türkiye, 1980’li yıllardan itibaren yaşadığı ekonomik ve siyasi krizler sonucu pek çok sorunla karşı karşıya kalmıştır. Ekonominin çeşitli sektörlerinde İş kayıpları yaşanmaya başlamış, bunun sonucunda kırsal kesimden, kentlere yoğun göç olmuş, kentlerde yoksulların yaşadığı bölgelerde büyümeler oluşmuştur. Gelir dağılımının bozulması, eşitsizlikleri beraberinde getirmiş, eğitimden, kültüre kadar sosyal sorunlara temel teşkil etmiştir. Dünya Bankası (DB) ve Uluslararası Para Fonu (UPF) tarafından gelişmekte olan ülkeler statüsünde nitelendirilen Türkiye, bu kurumlarla işbirliği yapmıştır. Türkiye’deki gelir dağılımının bozulması, işsizliğin artması, yoksul oranının yükselmesinin nedeni olarak gösterilen bu kurumlardan DB, yoksullukla mücadelede Türkiye’de bazı projeleri desteklemiştir. Orta Doğu’da yaşanan krizlerin ardından Türkiye’ye doğru hızlı ve büyük mülteci akını olmuştur. Türkiye’de yoksul sayısının artmasına ve yoksulluğun derinleşmesine sebep olan bu siyasi politikalar, sosyal problemlerin kaynağını oluşturmuştur. Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik sürecinde müktesebata uyum çerçevesinde çalışmalar yürüten Türkiye’nin ekonomisinde yaşadığı sorunlar, süreç için önem arz etmektedir. Sosyal sınıflar arasında her alanda yaşanan eşitsizler, insani gelişimde raporlarında sürekli gerileme, Türkiye’nin Batı’ya entegre olmasında önemli bir sorun haline gelmiştir.

Publisher

Dicle Universitesi Sosyal Bilimler Enstitusu Dergisi

Reference59 articles.

1. Referans1 Adıgüzel, M. (2013). Ekonomik küreselleşmenin türkiye ekonomisine etkileri. kırgızistan, Akademik bakış dergisi, (35), 1-20.

2. Referans2 Altan, R. (2020)). 2019 BM İGR ışığında türkiye’nin insani gelişme düzeyinin dünya ile mukayeseli analizi. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi. (5)1,75-85.

3. Referans3 Avrupa Birliği Başkanlığı. (2021). Temel belgeler. https://www.ab.gov.tr/temel- bel. Erişim tarihi: 12.12.2021.

4. Referans4 Avrupa Birliği Başkanlığı (2021). Türkiye’deki mülteciler için mali yardım programı ara değerlendirmesi: AB desteği, bölgedeki çatışma ortamından kaçan Suriyeli ve diğer (Göçmenlerin) refahına önemli katkı sağladı. Avrupa birliği Delegasyonu. https://www.avrupa.info.tr/tr/pr/turkiyedeki-multeciler-icin-mali-yardim-programi.Erişim tarihi : 17.01.2022.

5. Referans5 Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu (ABTD). 2021). Türkiye’deki mülteciler için mali yardımı ara değerlendirmesi: AB desteği bölgedeki çalışma ortamından kaçan Suriyeli ve diğer (göçmenlerin) refahına önemli katkı sağladı. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, https://www.avrupa.info.tr/tr/pr/turkiyedeki-multeciler-icin-mali-yardim-programi. Erişim tarihi, 04.02.2022.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3