Affiliation:
1. BANDIRMA ONYEDİ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ
2. İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu makale yönetmenliğini Ahu Öztürk’ün yaptığı Toz Bezi filmindeki ana karakterler Nesrin ve Hatun’un toplumsal cinsiyet, sınıf ve etnik kimlik üzerinden deneyimledikleri toplumsal eşitsizlikleri kesişimsellik perspektifinden inceler. İstanbul’da göçmen, eş, kadın, Kürt, ve ev işçisi gibi çeşitli ‘ötekilik’ hallerinin taşıyıcıları olan kadınların birbirleri, işverenleri ve eşleriyle karşılaşmaları, çatışmaları ve işbirlikleri analiz edilir. Farklı ötekilik hallerinin taşıyıcıları olarak ekonomi, aile ve devlet gibi sistemlere uyumlanmak için gündelik yaşam stratejileri geliştiren kadınlar, bir yandan kurdukları iş birlikleri ve dayanışma ağları sayesinde iktidarların yönetimsellik aygıtlarından kaçmanın da yollarını ararlar. Makale yönetmenin bakışı ve ana karakterlerle kurduğu ilişkiyi de kesişimselliğin bir parçası olarak ele alır. Yönetmenin karakterleri temsili ve hikayeyi anlatım biçimi de kadın karakterlerle kurduğu iş birliğinin bir nişanesidir. Yönetmen bakışının da kesişimsellik analizinin, karşılaşmalar ve iş birliklerinin bir unsuru olarak değerlendirilmesi sosyolojik film okumaları, toplumsal cinsiyet çalışmaları ve feminist film analizi literatürüne özgün bir katkı sunar.
Publisher
Dicle Universitesi Sosyal Bilimler Enstitusu Dergisi
Reference27 articles.
1. Abisel, N. (2005). Türk sineması üzerine yazılar. İmge Kitabevi.
Anthias, F. (2001). The concept of ‘social division’ and theorizing social stratification: looking at ethnicity and class. Sociology, 35(4): 835-854.
2. Balsom, E. (2020). In search of the female gaze. https://cinema-scope.com/features/in-search-of-the-female-gaze/ (erişim 29.08.2023).
3. Bantmag. (2016). https://bantmag.com/dergi/no-49/kadinlar-uzerinden-sinifsal-karsilasma-alani-ahu-ozturkle-toz-bezi-uzerine/%22%20/t%20%22_blank%22/ (erişim tarihi: 28.08.2023).
4. Barth, F. (1994). ‘Enduring and emerging issues in the analysis of ethnicity’, İçinde H. Vermeluen ve C. Govers (Der.), The anthropology of ethnicity: “beyond ethnic groups and boundaries”. (ss. 11-32). Het Spinhuis.
5. Baş, E. (2019). Türk melodram filmlerinde i̇deal / kötü kadın i̇mgesi: bir demet menekşe film örneği. Journal of International Social Research. 12 (65): 568-57