Affiliation:
1. Kahramanmaras Sütcü Imam University
Abstract
Sınır aşan krizler, acil eylem gerektiren, coğrafi, politik, ekonomik, sosyal ve yasal sınırları aşan krizler olarak farklı şekillerde ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada AB’de, sınır aşan krizlerin yönetiminde AB ajanslarının rolü araştırılmış; AB ajanslarının bu tür krizlerin yönetiminde ne kadar etkin olabildikleri sorusuna cevap aranmıştır. Bu amaçla AB’de yaşanan gıda krizleri, bulaşıcı hastalıklar krizi, deniz kazaları krizi, terör krizi, göçmen krizi, sınır krizi, siber güvenlik krizi, bankacılık krizi ve iklim krizi incelenmiştir. Bu krizlerin yönetilmesinde AB ajanslarından Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), Avrupa Tıbbi Ürünleri Değerlendirme Ajansı (EMEA), Avrupa Deniz Güvenliği Ajansı (EMSA), Avrupa Polis Ofisi (Europol), Avrupa Dış Sınırlarda Operasyonel İşbirliği Yönetimi Ajansı (Frontex), Avrupa İltica Destek Ofisi (EASO), Avrupa Ağ ve Bilgi Güvenliği Ajansı (ENISA), Avrupa Bankacılık Otoritesi (EBA) ve Avrupa Çevre Ajansı (EEA)’nın rolü değerlendirilmiştir. Doküman analizi yönteminin kullanıldığı çalışmada, ajansların etkinliklerinin belli kısıtlılıklara göre şekillendiği, AB kriz yönetiminin daha entegre bir yaklaşımla kurumsallaştırılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Publisher
Dicle Universitesi Sosyal Bilimler Enstitusu Dergisi
Reference77 articles.
1. Akalın, M. (2014). Uluslararası kriminal polis teşkilatı-Interpol’ün terörle mücadeleye tarihsel yaklaşımı. Uluslararası Güvenlik ve Terörizm Dergisi, 5(1), 103-117.
2. Akalın, M. (2015). Europol: Türkiye’nin operasyonel işbirliği tartışması. Türk İdare Dergisi, (428), 11-31.
3. Akbaba, D.(2022, Eylül 18). Dünyanın en büyük çevre felaketi: Çernobil. https://tzv.org.tr /bilim-teknoloji/dunyanin-en-buyuk-cevre-felaketi-cernobil/ (Erişim Tarihi: 25 Aralık 2023)
4. Akdoğan, M. (2018). Avrupa Birliği’nin sınırlarına dayanan mülteci krizi ve yönetimi. Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi, 1(1), 48-75.
5. Akdoğan, M., Günay, A., Birsen, S. A. Y. & Gür, N. G. (2020). Avrupa Birliği’nin Covid-19 yönetimi. Ekonomi Politika ve Finans Araştırmaları Dergisi, 5(Özel Sayı), 32-58. https://doi.org/10.30784/epfad.805320