Affiliation:
1. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ, FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ, TARİH BÖLÜMÜ
2. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ
Abstract
İnternet ve internet tabanlı uygulamalar artık gündelik yaşamımızın bir parçası haline gelmiştir. Deneyimlediğimiz bu teknolojik yaşam çerçevesinde, seyir alışkanlıklarımız da dönüşüme uğramıştır. Günümüzde, internet tabanlı sosyal medya ve video paylaşım platformlarında ister akademik ister boş zaman etkinliği olarak deneyimlediğimiz dijital karşılaşmalar, sinema filmleri ile girdiğimiz ilişkiyi de biçimlendirmektedir. Film izleme, yorumlama ve bu süreçlerden edindiğimiz bilgiyi ilgililerle paylaşma pratiklerimiz bu dijital ortamın koşullarına uygun olarak varlık kazanmaktadır. Tüm bu hususlar genel ölçekte tüm sinema izleyicilerini, özelde ise tutkulu sinemaseverler olarak nitelendirebileceğimiz “sinefilleri” derinden etkilemektedir. Filmler üzerine düşünmeyi, konuşmayı, paylaşmayı bir tutku olarak gören sinefillerin etkinlikleri ve dijital karşılaşmaları da artık sosyal medya, blog, web sitesi gibi sanal ortamlarda yaşanmaktadır.
Bu çalışmada, YouTube’a, akademik bir araştırmanın parçası olarak “Nietzsche” yazılıp aratıldığında karşılaşılan Fáuston da Silva’nın Meu Amigo Nietzsche [Arkadaşım Nietzsche] (2012) kısa filminden hareket edilmektedir. Filmin kahramanı Lucas, hayatın rastgeleliğine bağdaşık olarak bulduğu Nietzsche’nin Also sprach Zarathustra [Böyle Buyurdu Zerdüşt] (1883) kitabıyla kurduğu ilişkide tanımadığı düşünürler ile tanışarak yeni bir serüvene atılmaktadır. Küçük kahramanın bu serüveni, bizlerin, internet ağına bağlı cihazlarımızın ekranlarında karşımıza çıkıveren yapımları keşfedişimizle ve gerek üretim gerekse tüketim bağlamında hiç tanış olmadığımız yönetmenler, sinemalar, türler, kahramanlar, hikâyeler ve anlatılar ile tanışmamızla benzerlikler içermektedir.
Çalışmamızda, buradan hareketle, dijitalleşmeyle birlikte ortaya çıkan YouTube gibi platformlardaki yeni nesil sinemasal deneyimlere dair izleme, katılım, paylaşma, eleştiri ve karşılaşma sorunsallarına ilişkin bulgular felsefe, sosyoloji, sinema, mimarlık, iletişim tarihi ve kültürel çalışmalar alanlarında sunulmuş yaklaşımlar üzerinden tartışılmaktadır.
Reference62 articles.
1. Abbate, J. (1999). Inventing the Internet. Massachusetts: The MIT Press.
2. Aday, S., & Farrell, H., & Lynch, M., & Sides, J., & Kelly, J., & Zuckerman, E. (2010). Blogs and Bullets: New Media in Contentious
3. Politics. Washington, DC: United States Institue of Peace.
4. Agamben, G. (2012). Dispozitif Nedir?. (E. Dedeoğlu, Çev.). İstanbul: Monokl Yayınları.
5. Allan, R. A. (2001). A History of the Personal Computer: The People and the Technology. Ontario: Allan Publishing.