The Role of the Polemon Kingdom in the Eastern Policy of the Roman Empire

Author:

EMİR Osman1ORCID

Affiliation:

1. KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Antik çağda Pontos Bölgesi, doğuda Kafkas Coğrafyası ile batıda Anadolu’yu birbirine bağlayan stratejik bir noktada yer alır. Tarihsel süreçte bölge, bulunduğu stratejik konumdan ötürü askerî ve siyasi alanda oldukça hareketli bir coğrafya olmuştur. Hellenistik Dönem’de Mithradates Krallığı’nın merkezinde yer alan bu coğrafya, Roma hâkimiyeti döneminde imparatorluğun doğuda yürüttüğü askerî faaliyetlerde ikmal üssü, hatta ileri bir garnizon görevi üstlenmiştir. Öyle ki Roma, kendisi için stratejik önem arz eden Pontos Bölgesi’ni coğrafi konumu, dağlık yapısı ve Roma hâkimiyet sahasına olan uzaklığından dolayı genellikle vassal krallıklarla yönetme yoluna gitmiştir. Roma’nın Pontos Bölgesi’nin yönetimini verdiği bu vassal krallıların başında ise Polemon Krallığı gelmektedir. Bu krallığın hanedanı üyeleri yaklaşık bir asır Pontos Bölgesi’ni Roma’ya bağlı bir krallık olarak yönetmiştir. Bu yönetim süresince krallık bölgede istikrarlı bir politika sürdürmüş, bu başarılarından dolayı da dönem dönem Roma tarafından yeni topraklarla ödüllendirilmiştir. Hanedanın son üyesi II. Polemon döneminde krallığın sınırları Pontos’dan başlayarak kuzeyde Bopsoros toprakları güneyde ise Armenia Minor’a kadar uzanmıştır. Polmeon Krallığı’nın bu bölgedeki başlıca görevi bir taraftan Roma hâkimiyetini bölgede tesis etmek iken, diğer taraftan Roma’nın doğu seferlerinde Roma ordularına ikmal ve asker desteğinde bulunmaktı. Bu çalışmada Polomon Krallığı’nın Pontos Bölgesi’ndeki faaliyetleri, krallığın Roma’nın doğu politikasında oynadığı rolü ve bölgenin Polemon Krallığı’nın güçlenmesindeki stratejik önemi incelenecektir.

Publisher

OANNES- Uluslararasi Eskicag Tarihi Arastirmalari Dergisi

Reference83 articles.

1. Appianus, Appian’s Roman History, with an English translation by H. White I-IV, London, Cambridge, Harvard University Press, Massachusetts: (1912-1913).

2. Caesar, Gaius Iulius. Alexandrian, African and Spanish Wars, with an English translation by A. G. Way. Harvard University Press London, Cambridge, Massachusetts 1955.

3. Cassius Dio, Roman History, with an English translation by E. Carry I-IX, Harvard University Press, London, Cambridge, Massachusetts (1914-1927).

4. Eutropius (2007), Roma Tarihinin Özeti, (Çev. Çiğdem Menzilcioğlu), İstanbul: Kabalcı Yayınları.

5. Lucius Annaeus Florus, The Two Books of the Epitome, Extracted from Titus Livius, of all the Wars of Seven Hundred Years, with an English translation by E. S. Foster, Harvard University Press, London, Cambridge, Massachusetts 1929.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3